DEL 1. AVESTA, GAMLA BYN OCH VERKET

dalahast-avesta.jpgbat-i-stilla-vatten.jpg2010-juni-visent-i-avesta.jpg

AVESTA

Avesta är en industristad med gamla anor och redan på 1300-talet fanns det smedjor vid Avesta storfors. Vid denna tid dånade Avestaforsen fram och forsen var känd för sitt goda fiske. Platsen skulle visa sig vara ypperlig för att anlägga ett kopparbruk.

Efterfrågan på koppar ökade betydligt under 1600-talet i Europa och Sverige hade genom Falu koppargruva både den rikaste tillgången och den största kopparbrytningen. 1636 anlades ett kopparförädlingsverk i Avesta där råkopparn bearbetades från Falu gruva. Kopparen renades och hamrades sedan ut till mynt. Under lite mindre än tvåhundra år präglades 250 000 ton kopparmynt i Avesta till ett värde av 500 miljoner kronor! Här tillverkades även den berömda tiodalern, världens största mynt, som vägde exakt 19,8 kg. 

KOPPARBRUKET I AVESTA

Avesta blev en del av Falu stad, tätorten växte fram runt kopparbruket och utvecklingen blomstrade under 1600-talets senare del.
Orten fick partiella stadsprivilegier 1641 och tre år senare anlades Sveriges myntverk för kopparmynt i Avesta. Då efterfrågan på koppar började minska drogs stadsrättigheterna in redan 1687 men kopparbruket och myntverket fortsatte, med minskad produktion. Största delen av Sveriges kopparmynt präglades i Avesta mellan 1644 och 1831.

Elden är lös! Den 15 september 1803 vid 15-tiden började det brinna i garnmakare Hasselbergs gård i det dåvarande Avesta (nuvarande Gamla Byn). Få byggnader skonades och av bruket blev det bara två kolhus och ett rosthus kvar efter branden. Kopparbrukets storhetstid närmade sig sitt slut.

JÄRNBRUKET I AVESTA

Under slutet av 1800-talet var den industriella utvecklingen på stark frammarsch i Europa och Avesta var inget undantag.
Nu lades det olönsamma kopparbruket ned och istället byggdes ett stort järnbruk 1872. Det nya järnbruket blev en storindustri och på mitten av 1900-talet räckte inte landområdet vid Avestaforsen till längre utan verksamheten behövde nya områden. Kvar blev de vackra och fantasieggande byggnaderna som under lång tid stod tomma med nästan hela sin avställda produktionsutrustning. Idag har byggnaderna genomgått en underbar förvandling och utgör det fantastiska inlevelsemuséet VERKET

brunnen.jpgingen-duvunge.jpgvad-tittar-ni-pa.jpgblomman.jpg

FANTASTISKA VERKET!!!

VERKET 

På Verket blandas historia, konst och teknik till en makalöst spännande sammansättning. Järnbruket har sparsamt rustats upp för att behålla den karga miljön och har blivit ett underbart inlevelsemuseum som lockar till besök många gånger om! 

Det är en upplevelse att se konsten hänga på de skrovliga, mörka väggarna  i verkets suggestiva miljö. Kjell Engmans glasinstallation fångar drömmar (eller mardrömmar) från förr och det är vackert, smärtande vackert.  Utställningarna utmanar fantasin och din inre värld, här möts verklighet och fantasi i en kaskad av starka färger. 

Med en snillrik ficklampa som inte bara lyser utan, med inbyggd fjärrkontroll, även upplyser levandegörs malmens väg till järn och stål via rostugn, krossverk, masugn, martinugn och götvalvsverk. Ett foto från förr med järnbrukets arbetande barn får tanken att stanna upp en stund... Kanske går vi vidare för att lyssna på Martinverksoperan och möta masguden i en av masugnarna. Gå på opera på Verket!

VERKET ÄR STORT, 5000 kvm...
PLANERA ÅTMINSTONE NÅGRA TIMMAR, GÄRNA HELA DAGEN..

bat-i-stilla-vatten.jpgpytteliten-dalahast.jpg

KULTUR UTANFÖR AVESTA

ERIK-LARSGÅRDEN
Mycket fin och sevärd gård uppförd på 1700-talet i gammal kulturmiljö. 
Unika dalmålningar, sommarcafé samt övernattningsmöjligheter. Gården ligger i Brovallen, vid den gamla riksvägen 70 söder om Avesta. Caféet ligger underskönt vid vattnet.
Öppet 6/6- 31/8 alla dagar 10-18. Övriga tider ring Tel. 0226-66116

KARLFELDTSGÅRDEN
Den vackra Tolvmansgården där skalden och nobelpristagaren Karlfeldt föddes.
Museum, café och restaurang. Öppet 17/5-10/8 alla dagar 11–17 (Karlbo 3 km SÖ)

Kaffestugan ligger i huvudbyggnaden och för den Karlfeldtsnyfikne finns det ett litet minnesrum över skalden. På ovanvåningen ligger gästabudssalen, med underbar utsikt över älven. Här hölls kalas, gravöl, barndop och bröllop samt ett och annat husförhör.

 

FLER SEVÄRDHETER I AVESTA


GAMLA BYN I AVESTA
Ta gärna en liten promenad genom Gamla Byn med stadskärna som härstammar från 1600-talet. Den vackra bruksmiljön vid Dalälven med sin herrgård, kyrka och verkstäder är väl värt ett besök. De timrade husen har främst kommit till efter den förödande branden 1803 men enstaka 1600-talshus finns fortfarande kvar. För den som vill finns en vandringsguide med karta och lite mer detaljer att hämta på turistbyrån, Carl Jularbomuséet och Verket. Läs mer på Med lupp i Södra Dalarna

Carl Jularbo Museum
Dragspelskungens liv
och en samling antika dragspel. Café med hembakat samt hemgjord glass. Öppet alla dagar maj-sept kl. 11-17.  
Under september serveras sopplunch mån-fre kl. 11.30-13.30.

Avesta Myntmuseum
Sveriges mynthistoria från vikingatiden med Sveriges äldsta mynt från Olof Skötkonungs tid (995-1022) och ett exemplar på världens största mynt 10-dalern från 1644. 
Öppet: v 25- 34 onsdag-lördag kl. 13-15

AVESTA KYRKA

Avesta tvåskeppiga stenkyrka invigdes 1665 och ursprungligen hade kyrkan ett högt valmat tak med takryttare och prydnadsspiror. Detta förstördes till stora delar i branden 1803 och det nuvarande tornet, ritat av C.G Brunius, byggdes 1851-52. Kvar från tiden före branden är altaruppsatsen, inköpt från Tyska församlingen i Stockholm 1661, och predikstolen i rokoko från 1763.

DET BLÅ AALTOHUSET 

När Avesta blev stad 1919 blommade staden och Avesta Jernverk hade goda tider. Avesta bedömdes behöva ett nytt centrum med offentliga byggnader och olika samlingslokaler. Eftersom Alvar Aalto hade kontakter med ägaren till det rika järnverket fick Aalto i uppdrag att rita ett helt stadscentrum med både stadshus, teater, bibliotek, hotell och butikslokaler. Förslaget väckte stor uppmärksamhet, och döptes i folkmun till Akropolis, men realiserades aldrig. Kritikerna menade att det blev för dyrt och att projektet saknade anknytning till Bergslagen. Det blev aldrig något Akropolis för Avesta men så småningom fick staden i alla fall ett Aaltohus som byggdes av Ernst Sundh under åren 1957 till 1961. Huset har tre sektioner med butiker, lägenheter och kontor och det högsta huset har åtta våningar. Husets kraftiga blå färg kommer av keramikplattorna från Arabia.