SÄTER
Förskonad från stora bränder är Säter ett mycket fint exempel på den svenska trästaden och Dalarnas bäst bevarade stad. Den regelbundna stadsplanen är från 1600-talet och mycket av den välbevarade småstadsbebyggelsen från 1800-talet samt sekelskiftet 1900. Säter ligger på nordvästra sluttningen av bergshöjden Åsen och namnet betyder fäbodställe eller utmarksäng.
1619 anlades vid Säters kungsgård den första svenska s.k. garhyttan som renade koppar från Falu gruva. Gustav II Adolf grundade landets första kopparmyntsverk i Säter 1624. Här präglades bl a Säterklippingen som återfanns i rikliga mängder på regalskeppet Vasa. När myntverket flyttades till Avesta kring 1640 somnade staden in men vaknade till en aning när järnvägen förde dit lite småindustrier. Säter är fortfarande en sömnig, charmig liten småstad. Strosa runt och njut av atmosfären.
Hämta gärna karta på turistbyrån och upplev en vandring tillbaka i historien. Turistbyrån ligger i det gamla kallbadhuset som var badhus förhållandevis kort tid. Huset ritades 1930 och användes som kallbadhus till slutet av 1960-talet. Badhuset ligger på Salutorget mitt i hjärtat av staden. Nedan följer några utvalda sevärdheter:
Västra tullen, på Södra kyrkogatan, var en av flera tullar i äldre tid. I detta hus, och huset mittemot, bodde tullinspektorerna fram till tullarna upphörde 1810.
Säters kyrka, från slutet av 1700-talet, är byggd i ny-klassicistisk stil med inspiration från antiken. Interiören är mycket sevärd men att se kyrkan kräver lite planering då den ofta hålls stängd. För mer information och en guidad tur ring Tel: 0225-488 900.
Följ Västra Långgatan fram till Rådhustorget, här ligger Rådhuset på höger sida om gatan och Gästgiveriet på vänster sida.
Rådhuset fick sitt nuvarande utseende på 1930-talet men var ursprungligen ett bostadshus från 1700-talet som från 1762 även inrymde ett tapet- och kattunstryckeri. Längre fram blev nedervåningen lokaler för stadens förvaltning och rådhusrätt samtidigt som övervåningen blev bostad för borgmästaren. De timrade uthusen är från tiden då borgmästaren hade eget jordbruk.
Gästgiveriet Myntmästaren (f.d. Stadshotellet) är en gård från 1600-talet som uppfördes på Kungsgårdens mark och användes som kontor för Säters kronobruk och senare även Säters bruk. Gården var hotell under 1800-talet.
MENTALVÅRDSMUSEET
Jag kan rekommendera ett besök på Säters Mentalvårdsmuseum, där personalen får toppbetyg. Det finns guidade besök under sommaren men det går även att ringa 0225-494 509 för att boka en guidning på muséet.
MENTALVÅRDSMUSEET
Den gömda och glömda historien. Ett ovanligt museum som visar utvecklingen från ett stort statligt hospital vid början av 1900-talet till dagens psykiatriska sjukhus.
Hur var det att leva på ett hospital vid början av 1900-talet?
I en återskapad vårdpaviljong från 1912 kan vi finna svaret.
Den hvita staden
När Säters hospital öppnade hade staden 1000 invånare; med 830 vårdplatser fördubblades nästan invånarantalet. Hospitalets arkitektur utstrålade samhällets makt och styrka, statens ansvar. Området hade 37 byggnader, 20 av dem var vårdpaviljonger med rastgårdar och soltält. Sinnessjukhuset påminde till stora delar om en bruksmiljö, här fanns odlingar, ängsmarker och djur. En sluten värld som försörjde sig själv.
Konstsamlingen
Eget skapande var inte något som uppmuntrades men ibland kunde patienterna smussla undan material. På hospitalet låg olika verkstäder som drevs med hjälp av patienterna. Det var här materialet fanns. Enstaka färgstarka personligheter har trots alla svårigheter ändå funnit möjligheter till eget skapande. Läs mer om konstsamlingen
Säters fasta paviljong
En säkerhetspaviljong med stränga säkerhetsanordningar, avsedd att vara totalt rymningssäkert. Ett identiskt hospital byggdes i Västervik, båda öppnades 1912.
På deras säkerhetspaviljonger satt de särskilt vårdkrävande patienterna från hela landet.
I slutet av 1980-talet påbörjades en utredning om fasta paviljongen skulle märkas som byggnadsminne men ärendet är fortfarande "vilande". Byggnaden genomgår nu ett fortlöpande förfall. Jan Jörnmark, doktor i ekonomisk historia, har i Övergivna platser tagit fantasieggande bilder av paviljongen och gett en mycket insiktfull beskrivning av mentalvårdens historia. (Ingången till Fasta Paviljongen är numera igenmurad)
Läs mer på Jan Jörnmarks Övergivna platser
Kanske börjar du bli lika kaffesugen som jag. Vad sägs om kaffe och nybakat bröd i 1700-tals miljö med utomhusservering?
ÅSGÅRDARNA
Säters Hembygdsmuseum
Rikt och varierat hembygdsmuseum med 23 byggnader från 1500- till 1700-talen.
Ett unikt kakelugnsmuseum och Efdahlsgården med bland annat krukeriverkstad.
Servering och museum öppet 1 juni- 13 september tis- sön 13.00 - 17.00
SÄTERDALEN
Ett unikt ravinsystem bildat av Ljusterån. Ån har grävt sig så djupt i den lösa grunden att ravinens botten ligger under grundvattennivån. Därför formar även uppvällande grundvatten ravinen vars miljö alltså är i ständig förändring.
Genom detta Dalarnas Amazonas finns flera vandringsleder. Naturskönt, med rik flora och fauna. Säterdalen är även kulturhistoriskt intressant, här byggdes Sveriges första kopparmyntverk en gång i tiden. Här finns även en folkpark med festplats och friluftsteater.
SÄTERS FILM OCH BIOGRAFMUSEUM
Ett litet magnifikt intressant museum för både den absoluta filmfantasten och den som är bara lite nyfiken på film och filmens historia. Museet fick 1994 års Guldbagge och är öppet sommartid och övrig tid för grupper.
Ta dig tid att träda in i reklamens värld, från den tid då chokladen hette Mazetti och det var sprätt i killarna. Sjunk ner i den lilla biosalongen och se film utvald bara för dig. Personligt när det är som bäst!