DEL 4. SILVERRINGEN, ÖSTRA SILVBERGS GRUVA, JÄTTURN

SILVERRINGEN

Från Säter kan du göra en färd både i silvrets och järnets spår genom den skyltade Silverringen. Silverringen är en kulturslinga genom Silvbergs och Säters vackra och spännande bergslagsområden. Upplev hur bergsbruket har format historiskt laddade platser i en stämningsfull och naturskön omgivning. Vill du följa hela Silverringen kan du hämta en karta på Säters turistbyrå.

Sverige var under flera hundra år en av världens största producenter av järn och koppar. Det är därför ingen underdrift att säga att bergsbruket har format vårt land. Utskeppningen av järn och koppar hade också stor betydelse för Stockholms tillväxt.

Bergslagen har inte någon tydlig geografisk gränslinje utan hit räknas både delar av Västmanland, Värmland och Södra Dalarna. Begreppet "Bergslag" avser ursprungligen ett område där "bergets lag" rådde genom de privilegier som tilldelades bergsmännen. Bergsmännen var bönder som parallellt med sitt jordbruk även arbetade i gruvorna och med kolning i skogen. Eftersom bergsbruket gav goda inkomster behövde bergsmännen inte hålla sig med stora jordlotter.

juni-2010-ostra-silvbergs-gruva-1.jpgjuni-2010-grangshammars-bruk-8.jpg

ÖSTRA SILVBERGS GRUVA

Kör västerut från Säter mot Nyhytten- Silvberg
En av Sveriges äldsta gruvor med sin storhetstid redan under 1400-talet. Det medeltida gruvhålet är vattenfyllt efter nedläggningen på 1800-talet och skogen speglar sig i det turkosa vattnet. Ödekyrkogården, och grunden efter Sankt Nikolai kapell, vilar bland rostiga varphögar. 
Kapellet har numera ersatts av Silvbergs orginiella, åttakantigakyrka från 1834, underskönt belägen vid Grängens strand (vägbeskrivning se Grängshammar).

ULFSHYTTAN

Kör syd-sydväst
Magnifika hyttruiner vittnar om en svunnen storhetstid. På 1600-talet anlades en hytta och här, i den mäktiga masugnen, omvandlades järnmalmen till tackjärn, en av Sveriges viktigaste handelsvaror under flera sekel.

 

JÄTTURN

Efter Ulfshyttan kör ut mot väg 60 och naturreservatet Jätturn.
Den märkliga sjön Jätturn liknar en stor krater djupt nedsänkt i terrängen och omgiven av urskogsartad granskog. Mycket naturskön och trolsk plats med en idyllisk rastplats. Här finns även en roddbåt som tar dig till en grotta mittemot. Ro genom den trånga öppningen in i den 3 meter djupa grottan. Dagsljuset strilar in genom ett hål i taket. Otroligt sevärd! Det finns även en grillplats vid sjön, det kan vara skönt med en paus då det inte är helt lätt att ta sig ner till sjön.

Vägbeskrivning
Naturreservatet Jätturn ligger 15 km norr om Ludvika, 2 km öst om riksväg 60 och en gångstig från parkeringen vid riksvägen på kanske några kilometer. Resande från Borlänge måste köra förbi och vända ett par km söderut då vägen har mitträcke.

 juni-2010-jatturn.jpgjuni-2010-silvbergs-kyrka.jpg

SILVBERGS ÅTTAKANTIGA KYRKA

Vägbeskrivning: kör norrut mot sjön Grängen och orten Silvberg.
Den åttakantiga kyrkan från 1834 ligger i mycket vackra omgivningar vid sjön. Ta gärna en promenad vid Grängens strand och upplev de rofulla omgivningarna. 

GRÄNGSHAMMAR

En av Dalarnas vackraste bruksmiljöer med byggnader av Olof Forsgren murade i slaggflis. Kolhusruinen står magnifikt i frodig grönska, invid forsande vatten. Det gamla smedjan har vissa byggnader bevarade.
2 mil söder om Borlänge i Silvbergs socken.