TURISM, UTFLYKTSMÅL OCH SEVÄRDHETER I DALARNA

juni-2010-ostra-silvbergs-gruva-1.jpgbat-i-stilla-vatten.jpgjuni-2010-jatturn.jpg

TURISM, UTFLYKTSMÅL OCH SEVÄRDHETER I AVESTA

VERKET

På Verket blandas historia, konst och teknik till en makalöst spännande sammansättning.
Järnbruket som sparsamt rustats upp för att behålla den karga miljön har blivit ett underbart inlevelsemuseum som lockar till besök inte bara en gång utan flera!

Avesta Myntmuseum

Avesta myntmuseum har en rik samling mynt och sedlar. Här finner du Sveriges mynthistoria med världens största mynt som präglades i Avesta liksom nästan alla svenska kopparmynt 1644-1832.

Brunnbäcks herrgård

Brunnbäcks herrgård med vacker utsikt över Dalälvens vatten där du kan känna historiens vingslag efter slaget vid Brunnbäck 1521. Café, Bed & Breakfast, konferensanläggning och antikbod.

Carl Jularbo Museum

Dragspelskungens liv och en samling antika dragspel
Café med hembakat. Tfn: 0226-64 51 22

Erik-Larsgården

Mycket fin gård uppförd på 1700-talet i gammal kulturmiljö. Unika dalmålningar, sommarcafé samt övernattningsmöjligheter. Gården ligger i Brovallen, vid gamla riksväg 70 söder om Avesta. Caféet ligger underskönt vid vattnet. 

Folkärna Gammelgård

Den gamla bergmansgården är vackert belägen med utsikt över sjön Bäsingen. Pressglas- och skolmuseum, kaffeservering. Öppet lördagar sommartid 10-16.

Gamla Byn i Avesta

Ta gärna en liten promenad genom Gamla Byn med stadskärna som härstammar från 1600-talet. Den vackra bruksmiljön vid Dalälven med sin herrgård, kyrka och verkstäder är väl värt ett besök. De timrade husen har främst kommit till efter den förödande branden 1803 men enstaka 1600-talshus finns fortfarande kvar. För den som vill finns en vandringsguide med karta och lite mer detaljer att hämta på turistbyrån, Carl Jularbomuséet och Verket. 

Karlfeldtsgården

Den vackra Tolvmansgården där skalden och nobelpristagaren Erik Axel Karlfeldt föddes. 
Museum, café och restaurang. Öppet 17/5-10/8 alla dagar 11.00 – 17.00 (Karlbo 3 km SÖ)

Visentparken

Härligt besöksmål för hela familjen! Möt det fascinerande urtidsdjuret på den lilla bondgårdenfrån början av sekelskiftet. Här finns en av europas främsta avelscentra för bevarandet av visenten.

TURISM, UTFLYKTSMÅL OCH SEVÄRDHETER I HEDEMORA

Garpenbergs herrgård

Garpenbergs herrgård är Dalarnas största med anor från 1500-talet då Gustav Vasa grundade Garpenbergs bruk och anlade en kungsgård. Herrgården byggdes 1801 efter franska förebilder och utgör idag en ståtlig konferens-, restaurang- och hotellanläggning.

Garpenberg gruvkapell

Gruvkapellet från början av 1600-talet är unikt och det enda bevarade i Sverige.
På ovanvåningen finns ett gruvmuseum med guidade visningar enligt överenskommelse.

Hedemora Gammelgård

En av de äldsta gammelgårdarna i landet, mycket vackert belägen vid sjön Hönsan. Sommartid finns servering samt vissa tider även hantverkare och utställningar, musik och midsommarfirande.

Hedemora MC-Museum

Nisse Johanssons samling av veteranmotorcyklar från 1908-1958 samt de maskiner som användes i TT-loppen. Här finns även gammal motorlitteratur och program, affischer och foton från TT-loppen.

Husbyringen

Husbyringen är en 6 mil lång natur- och kulturled, här blandas vackra naturområden med järnhanteringens historia och spår efter inlandsisen.

I Lagmansgården (Kyrkogatan 12, öppet enligt överenskommelse) finns ett minnesrum över författaren Martin Koch, vår förste betydande arbetarskildrare, vars hem kom att bli samlingspunkt för den kulturella eliten i Hedemora under 1930-talet, "Hedemoraparnassen". 

Långshyttans Älgpark

Älgpark med café samt grillplats vid sjön, badplats med brygga samt möjlighet att hyra båt och fiska. Naturslinga med info om fåglar och djur.

Theaterladan

Ett par hundra meter från Torget ligger Theaterladan, byggd 1820 för att ge folket både bröd och skådespel. Theaterladan hade dubbel funktion som sädesmagasin och teatersalong.


TURISM, UTFLYKTSMÅL OCH SEVÄRDHETER I SÄTER

Biografmuséet

Ett ovanlig litet guldkorn
På det Guldbaggebelönade biografmuséet kan du se den rörliga bildens historia från stenålder till satellit. Glid mellan tidsepokerna, upplev TV-ålderns barndom, udda och fängslande dokumentärer samt en underbar biosalong med ett personligt utvalt program.

Mentalvårdsmuséet

Den gömda och glömda historien.
Hur var det att leva på ett hospital vid början av 1900-talet? I en återskapad vårdpaviljong från 1912 kan vi finna svaret. Ett ovanligt museum som visar utvecklingen från ett stort statligt hospital vid början av 1900-talet till dagens psykiatriska sjukhus. Personalen är helt otrolig!

Silverringen

Från Säter kan du göra en färd både i silvrets och järnets spår genom den skyltade Silverringen.Silverringen är en kulturslinga genom Silvbergs och Säters vackra och spännande bergslagsområden. Upplev hur bergsbruket har format historiskt laddade platser i en stämningsfull och naturskön omgivning. Vill du följa hela Silverringen kan du hämta en karta på Säters turistbyrå.

Säterdalen

Ett unikt ravinsystem bildat av Ljusterån. Genom detta Dalarnas Amazonas finns flera vandringsleder. Naturskönt, med rik flora och fauna. Säterdalen har även en folkpark med festplats och friluftsteater och Barnens Dal med lekplats och levande fäbod. Dalstugan har servering sommartid.