DEL 2. HEDEMORA, BENSÅSGRUVAN OCH HUSBYRINGEN

husbyringen-litet-vattenfall.jpghusbyringen-litet-vattenfall.jpghusbyringen-litet-vattenfall.jpg

 

HEDEMORA

Dalarnas äldsta och enda medeltida stad är vackert belägen på Badelundaåsen mellan flera sjöar, namnet betyder den skogsklädda åsen. Hedemora blev tidigt ett viktigt handelscentrum. Läget var fördelaktigt eftersom de urgamla färdvägarna som gick från Uppsala, Stockholm och Västerås till Kopparberget (Falun) och Siljansbygden löpte samman där Badelundaåsen och Dalälven möts.

Hedemora präglades till stor del av det omgivande jordbrukslandskapet och förmedlade tidigt både jordbruks- och handelsprodukter till bergmän och hyttbyar i södra Dalarna. Hedemora nämns som köpstad redan 1414, staden fick några viktiga marknadsprivilegier 1446 och stadsprivilegier 1459. Här hölls också Pålsmässomarknaden den 25 januari mellan 1587 och 1902.

Staden har brandhärjats svårt två gånger, 1754 och 1849, och har därför till stor del förändrat karaktär sedan medeltiden. Idag är Hedemora en fin liten trästad med bebyggelse främst från 1800- och 1900-talen och kyrkan är den enda byggnad som kvarstår från medeltiden.

En utforskning av de gamla stadsdelarna börjar med fördel på Stora Torget som har benämnts "Sveriges vackraste kullerstenstorg". Turistbyrån ligger i det pittoreska gamla apotekshuset från 1752. De har tagit fram en kulturvandring med stadens mest intressanta byggnader. Missa inte rådshuset från 1761 och stadshotellet från runt 1860 med många fina detaljer i i sekelskiftesstil.

Den märkliga Theaterladan ligger ett par hundra meter från Torget, byggd 1820 för att ge folket både bröd och skådespel. Theaterladan hade dubbel funktion som sädesmagasin och teatersalong. Besökare måste boka guidning i förväg, mer info på hemsidan.  En unik sevärdhet, landets äldsta i sitt slag och ingår i EU:s kulturprojekt för Europeiska teatrar.

HEDEMORA KYRKA

Hedemora kyrka är från slutet av 1200-talet eller tidigt 1300-tal och ortens äldsta byggnad. Kyrkan har troligtvis varit enskeppigt men under 1400-talet byggdes ett korkapell som senare utvidgades till ett sidoskepp. Valven kommer från slutet av 1400-talet och de skulpterade figurerna,valvgubbarna, som håller i valven är karaktäristiska för Dalarna. Valvmålningarna, tyvärr ganska skadade, upptäcktes under den vita putsen i samband med en restaurering vid slutet av 1800-talet och tros vara gjorda av den kände Albertus Pictor (Se det medeltida Dalarna och Västmanland, Jonas M Nordin).

Triumfkrucifixet och dopfunten är från 1100-talet, den vackra barockpredikstolen från tidigt 1700-tal och tronen med huv av Carl Hårleman, 1700-talet. Kyrkan fick sitt torn på 1500-talet och altartavlan av Mårten Eskil Winge är daterad till 1878. Glöm inte titta på den järnbeslagna dörren, enligt Nordin troligtvis från 1400-talet, när ni går in i kyrkan.

FLER SEVÄRDHETER I HEDEMORA 

Hedemora gammelgård- en av Sveriges äldsta, ligger mycket vackert på en sluttning mot sjön Hunsan. Sommartid finns servering, utställningar, musik och midsommarfirande.

Lagmansgården- Här finns ett minnesrum över författaren Martin Koch, vår förste betydande arbetarskildrare, vars hem kom att bli samlingspunkt för den kulturella eliten i Hedemora under 1930-talet, "Hedemoraparnassen"; öppet enligt överenskommelse.

Hedemora MC-Museum- Hedemora är en gammal motorstad och museet ett eldorado för den som är intresserad av de gamla TT-loppen.

 

SEVÄRDHETER UTANFÖR HEDEMORA

BENSÅSGRUVAN
Vid en blänkande göl i skogen ligger öppningen till en 80 meter lång gruvort som leder rakt in i berget. Här kan du vandra in i gruvhålet som nästan är som en grotta.

Platsen kallas även Morfars ort efter en mångsysslare som lät ta upp gruvorten på 1800-talet. De första 50 meterna har tillkommit genom tillmakning, en uråldrig metod att hetta upp berget med eld så att det blev sprött där berget sedan kunde brytas med spett eller något annat redskap.

Glöm inte ficklampa och stövlar, och glöm inte att ducka om du väcker någon av fladdermössen som sover i gruvgången.

Vägbeskrivning: Riksväg 68 mot Horndal. Sväng av mot Garpenberg före Horndals samhälle. Efter gården Fallet, kör 3,5 km och sväng höger på en grusväg, Bagghyttevägen. Efter 5 km sväng höger mot Stora Konnsjön och kör cirka 1 km. 

En promenad från Stora Konnsjön till Bensåsen går längs den gamla malmtransportbanan, slingan mäter ungefär 4-5 kilometer fram och tillbaka.

 

HUSBYRINGEN
Husbyringen är en 6 mil lång natur- och kulturled, vackra naturområden blandas med en känsla av järnhanteringens historia och spår efter inlandsisen. En bra utgångspunkt är Näsgårdsön vid Dalälven med informationstavla om Husbyringen.

Pålsbo hage är en härligt fin beteshage med enbuskar och björkar. De naturliga slåtterängarna och beteshagarna har aldrig varken plöjts eller handelsgödslats och vi finner arter som på andra ställen håller på att försvinna. Här finner själen ro, långt borta från den moderna människans jäkt och städernas brus. Du hör bara vindens sus och korna som råmar.

Silvhytteå ödebruk är idag en vacker idyll och ett underbart ställe att äta sin matsäck på. På 1600-talet anlade man en silverhytta vid vattenfallet. När silverfyndigheterna började ta slut på 1700-talet omvandlades Silverhytteå till ett komplett järnbruk med både hytta, rostugn, malmgård, smedja, stall, kontor och även en skola. Idag är de flesta av byggnaderna borta men masugnen och rostugnen är restaurerade och ruinerna efter hyttan speglar sig i vattenfallet.

Det finns flera fina ställen att äta sin picknick på. Björktjärn som tidigare var en förläggning för skogsarbetare på 1920-talet är numera rastplats. Ett annat vackert picknickställe är vid dammen nära Stjärnsund. Här finns även flera caféer och restauranger.
Läs mer om Husbyringen på Med Lupp i Södra Dalarna

STJÄRNSUND
Det "vita bruket" Sjärnsund är Dalarnas bäst bevarade 1700-talsbruk. I de gamla byggnaderna finns både bostäder, museum och den gamla smedjan.

Pråmleden mellan Stjärnsund och Hofors bjuder på fina leder för både cykel, vandring och kanot. För den som inte vill ta sig fram med egna krafter kan förlita sig på ångbåten Elise som trafikerar sjösystemet sommartid.

 

GARPENBERG
Gruvan i Garpenberg är landets äldsta med gruvbrytning så tidigt som på 800-talet. På slutet av 1300-talet upptäckte "Garpar" (tyskar) malmfyndigheter och började den exploatering som idag sköts av Boliden.

Garpenbergs gruvkapell från 1600-talet är unikt och det enda bevarade i Sverige; på ovanvåningen finns ett gruvmuseum med guidade visningar.

Garpenbergs kyrka är en av få kyrkor i Sverige med dekorationer i jugendstil. Kyrkan byggdes om på 1700-talet efter en brand.