RESEGUIDE I DALARNA

Välkommen till Reseglimtar i Dalarna.
Här får du idéer om olika sevärdheter och turistmål i Dalarna och kan själv skapa din reseguide genom att klicka på de olika länkarna. Vill du ha en färdig reseguide är du välkommen till Med lupp i Dalarna- din reseguide genom Dalarna

 

Etapp 1 AVESTA

2010-juni-visent-i-avesta.jpg

AVESTA
Avesta är en industristad med gamla anor och redan på 1300-talet fanns det smedjor vid Avesta storfors. Vid denna tid dånade Avestaforsen fram otämjd och forsen var känd för sitt goda fiske.

VERKET nicolas-cesbron-3.jpg
På Verket blandas historia, konst och teknik till en makalöst spännande sammansättning. Järnbruket har sparsamt rustats upp för att behålla den karga miljön och har blivit ett underbart inlevelsemuseum. Det är en upplevelse att se konsten hänga på de skrovliga väggarna  i verkets suggestiva miljö. 

bat-i-stilla-vatten.jpg

GAMLA BYN
Ta gärna en liten promenad genom kvarteret Gamla Byn med stadskärna som härstammar från 1600-talet. Den vackra bruksmiljön vid Dalälven med sin herrgård, kyrka och verkstäder är väl värt ett besök. Läs mer om GAMLA BYN

 

 

Etapp 2 HEDEMORA

juni-2010-grangshammars-bruk-8.jpgHEDEMORA
Dalarnas äldsta och enda medeltida stad är vackert belägen på Badelundaåsen mellan flera sjöar. En utforskning av de gamla stadsdelarna börjar med fördel på Stora Torget som har benämnts "Sveriges vackraste kullerstenstorg".
Läs mer om Hedemora

stockvault-match119658.jpg

BENSÅSGRUVAN
Vid en blänkande göl i skogen ligger öppningen till en 80 meter lång gruvort som leder rakt in i berget. Här kan du vandra in i gruvhålet som nästan är som en grotta. Platsen kallas även Morfars ort efter en mångsysslare som lät ta upp gruvorten på 1800-talet. 
Läs mer om Bensåsgruvan

husbyringen-litet-vattenfall.jpg

HUSBYRINGEN
Husbyringen är en 6 mil lång natur- och kulturled, vackra naturområden blandas med en känsla av järnhanteringens historia och spår efter inlandsisen. Silvhytteå ödebruk är idag en vacker idyll och ruinerna speglar sig i vattenfallet.
Läs mer om Husbyringen

 

Etapp 3 SÄTER

den-vita-staden-juni-2010.jpg

SÄTER
Säter fint exempel på den svenska trästaden och Dalarnas bäst bevarade stad. Den regelbundna stadsplanen är från 1600-talet och mycket av den välbevarade småstadsbebyggelsen från 1800-talet samt sekelskiftet 1900. Säter är fortfarande en sömnig, charmig liten småstad. Strosa runt och njut av atmosfären. Hämta gärna karta på turistbyrån och upplev en vandring tillbaka i historien. Läs mer om Säter

songfjattrad-juni-2010.jpg

MENTALVÅRDSMUSEET
Den gömda och glömda historien. Ett ovanligt museum som visar utvecklingen från ett stort statligt hospital vid början av 1900-talet till dagens psykiatriska sjukhus. Hur var det att leva på ett hospital vid början av 1900-talet? I en återskapad vårdpaviljong från 1912 kan vi finna svaret.
Läs mer om Mentalvårdsmuseet

 

dalarna-2012-bogart-bio.jpgSÄTERS BIOGRAFMUSEUM
Ett litet magnifikt intressant museum både för den absoluta filmfantasten och den som bara är lite nyfiken på film och filmens historia. Ta dig tid att träda in i reklamens värld, från den tid då chokladen hette Mazetti och det var sprätt i killarna. Sjunk ner i den lilla biosalongen och se film utvald bara för dig. Personligt när det är som bäst!

 

 

Etapp 4 SILVERRINGEN OCH JÄTTURN

avesta-resan-juni-2010-sankt-nicolai-kapell.jpg

SILVERRINGEN
Gör en färd i silvrets och järnets spår. Silverringen är en kulturslinga genom Silvbergs och Säters vackra och spännande bergslagsområden. Upplev hur bergsbruket har format historiskt laddade platser i en stämningsfull och naturskön omgivning. 
Läs mer om Silverringen

avesta-resan-juni-2010-ostra-silvbergs-gruva-1.jpg

ÖSTRA SILVBERGS GRUVA
En av Sveriges äldsta gruvor med sin storhetstid redan under 1400-talet. Det medeltida gruvhålet är vattenfyllt efter nedläggningen på 1800-talet och skogen speglar sig i det turkosa vattnet. Ödekyrkogården, och grunden efter Sankt Nikolai kapell, vilar bland rostiga varphögar. Läs mer om Östra Silvbergs gruva

JÄTTURN avesta-resan-juni-2010-ostra-silvbergs-gruva-1.jpg
Den märkliga sjön Jätturn liknar en stor krater djupt nedsänkt i terrängen och omgiven av urskogsartad granskog. Mycket naturskön och trolsk plats med en idyllisk rastplats. Här finns även en roddbåt som tar dig till en grotta mittemot. 
Läs mer om Jätturn