RESEGUIDE GENOM DALARNA

Dag 1 Brovallen - Karlbo - Brunnbäcks färjeläge- Krylbo- AVESTA

Välkommen till Reseglimtar och vår resa kors och tvärs Södra Dalarna. Reseguiden Med Lupp i Södra Dalarna kommer att ta dig genom den del av Dalarna som tillhör Bergslagen, under lång tid av stor betydelse för Sveriges ekonomi. 

Här finner vi många spår av gruvbrytning och masugnsdrift. Lite mindre än en mil innan Avesta ligger flera små sevärdheter. Först ut är Erik Larsgården i Brovallen, därefter Karlfeldtsgården i Karlbo och strax därefter står minnesstenen över slaget vid Brunnbäck. Krylbo stationshus, lite söder om Avesta, för dig som är intresserad av modern arkitektur. Precis innan Avesta står världens största dalahäst, 13 meter hög och 67 ton tung.

KULTUR UTANFÖR AVESTA  

För den som redan kört ett tag är det kanske redan dags för lunch eller fika. Ta dig gärna tid att stanna en stund för att smaka både kultur och kaffebröd.

Erik-Larsgården

Mycket fin och sevärd gård uppförd på 1700-talet i gammal kulturmiljö.
Unika dalmålningar, sommarcafé samt övernattningsmöjligheter. Gården ligger i Brovallen, vid den gamla riksvägen 70 söder om Avesta. Caféet ligger underskönt vid vattnet.
Öppet 6/6- 31/8 alla dagar 10-18. Övriga tider ring Tel. 0226-66116

Brovallens fyra bondgårdar var tidigare så kallade posthemman. Gårdarna slapp olika skatter, t ex underhåll av soldater, om de istället tog hand om postens transportering i trakterna. Vid en restaurering av gården upptäcktes åtta mycket fina exempel på dalmålningar. Fem av dessa gjordes av Snarf Anders Andersson, en mästare i att måla kurbits och som många kurbitsmålare var hans motiv ofta bibliska.

Karlfeldtsgården
Den vackra Tolvmansgården där skalden och nobelpristagaren Karlfeldt föddes.
Museum, café och restaurang. Öppet 17/5-10/8 alla dagar 11–17 (Karlbo 3 km SÖ)

Huvudbyggnaden på Karlfeldtsgården byggdes i början av 1700-talet och här bodde både familjen och tjänstefolket på vintern. Sommartid bodde tjänstefolket i den s.k. portliderlängan med fem loftrum. En av bodarna har årtalet 1600 inristat i väggen! Den röda flygelbyggnaden kom till senare, under 1820-talet, och användes på den tiden som sommarbostad och bagarstuga.

Tolvmannagården var en av de största i trakten och namnet kommer av att det i flera generationer bott nämndemän, ”tolvmän”, på gården. Numera kallas gården oftast för Karlfeldtsgården eftersom det var här Erik Axel Karlfeldt föddes och bodde under sin uppväxt fram till studenten då gården tyvärr såldes på exekutiv auktion. Denna händelse skulle Karlfeldt senare beskriva i dikten fäderna ”Ryckt som en ört ur sin groningsgrund”.

Kaffestugan ligger i huvudbyggnaden och för den Karlfeldtsnyfikne finns det ett litet minnesrum över skalden. På ovanvåningen ligger gästabudssalen, med underbar utsikt över älven. Här hölls kalas, gravöl, barndop och bröllop samt ett och annat husförhör.

ERIK AXEL KARLFELDT
Poet och stilvirtuos med ett språk som påverkades av både Karl XII:s bibel, Bondepraktikan och daladialekt. Fick Nobelpriset postumt efter sin död 1931.

Utdrag ur Fäderna
Mina fäder, jag ser er i drömmarnas stund,
och min själ blir beklämd och vek.
Jag är ryckt som en ört ur sin groningsgrund,
halft nödd, halft villig er sak jag svek.

Minnessten över slaget vid Brunnbäck
I närheten av Karlfeldtsgården, vid Brunnbäcks gamla färjeläge där man passerar Dalälven, står en minnessten över slaget vid Brunnbäck 1521 när Gustav Vasas bondehär ”körde jutar i Brunnbäcks älv så vattnet dem porlade om”.

KRYLBO STATIONSHUS
Välkänd järnvägsknut sammanvuxen med Avesta. Krylbo Stationshus är byggt av Folke Zettervall, 1899-1900. Enligt Guide till Sveriges arkitektur är det en "praktfull byggnad med rik materialverkan och djärva takformer med anknytning till nationalromantik och jugend. Den ovanligt rymliga och omsorgsfullt utformade centrala vestibulen framhävs tydligt i exteriören genom stora bågmotiv och en anslående takuppbyggnad."
För den som är otroligt intresserade av arkitektur...

bat-i-stilla-vatten.jpg2010-juni-visent-i-avesta.jpg

AVESTA

Avesta är en industristad med gamla anor och redan på 1300-talet fanns det smedjor vid Avesta storfors. Vid denna tid dånade Avestaforsen fram och forsen var känd för sitt goda fiske. Platsen skulle visa sig vara ypperlig för att anlägga ett kopparbruk.

Efterfrågan på koppar ökade betydligt under 1600-talet i Europa och Sverige hade genom Falu koppargruva både den rikaste tillgången och den största kopparbrytningen. 1636 anlades ett kopparförädlingsverk i Avesta där råkopparn bearbetades från Falu gruva. Kopparen renades och hamrades sedan ut till mynt. Under lite mindre än tvåhundra år präglades 250 000 ton kopparmynt i Avesta till ett värde av 500 miljoner kronor! Här tillverkades även den berömda tiodalern, världens största mynt, som vägde exakt 19,8 kg. 

KOPPARBRUKET I AVESTA

Avesta blev en del av Falu stad, tätorten växte fram runt kopparbruket och utvecklingen blomstrade under 1600-talets senare del.
Orten fick partiella stadsprivilegier 1641 och tre år senare anlades Sveriges myntverk för kopparmynt i Avesta. Då efterfrågan på koppar började minska drogs stadsrättigheterna in redan 1687 men kopparbruket och myntverket fortsatte, med minskad produktion. Största delen av Sveriges kopparmynt präglades i Avesta mellan 1644 och 1831.

Elden är lös! Den 15 september 1803 vid 15-tiden började det brinna i garnmakare Hasselbergs gård i det dåvarande Avesta (nuvarande Gamla Byn). Få byggnader skonades och av bruket blev det bara två kolhus och ett rosthus kvar efter branden. Kopparbrukets storhetstid närmade sig sitt slut.

JÄRNBRUKET I AVESTA

Under slutet av 1800-talet var den industriella utvecklingen på stark frammarsch i Europa och Avesta var inget undantag.
Nu lades det olönsamma kopparbruket ned och istället byggdes ett stort järnbruk 1872. Det nya järnbruket blev en storindustri och på mitten av 1900-talet räckte inte landområdet vid Avestaforsen till längre utan verksamheten behövde nya områden. Kvar blev de vackra och fantasieggande byggnaderna som under lång tid stod tomma med nästan hela sin avställda produktionsutrustning. Idag har byggnaderna genomgått en underbar förvandling och utgör det fantastiska inlevelsemuséet VERKET som bara måste besökas men det sparar vi till imorgon för muséet är enormt!

För dig som har krafter kvar, ta gärna en promenad genom kvarteret Gamla Byn med stadskärna som härstammar från 1600-talet. Den vackra bruksmiljön vid Dalälven är väl värd ett besök. Vandringsguiden finner du på morgondagens reseguide.

FLER SEVÄRDHETER I AVESTA

Carl Jularbo Museum
Dragspelskungens liv
och en samling antika dragspel. Café med hembakat samt hemgjord glass. Öppet alla dagar maj-sept kl. 11-17.  
Under september serveras sopplunch mån-fre kl. 11.30-13.30.

Avesta Myntmuseum
Sveriges mynthistoria från vikingatiden med Sveriges äldsta mynt från Olof Skötkonungs tid (995-1022) och ett exemplar på världens största mynt 10-dalern från 1644. Här finns även världens största myntfynd bärgat från det danska skeppet Nicobar som sjönk utanför Sydafrikas kust 1783 med en last av 8000 svenska plåtmynt. Det är lite svårt att pricka in öppettiderna dock: Öppet: v 25- 34 onsdag-lördag kl. 13-15

Det blå Aaltohuset
Alvar Aalto (1898-1976) finländsk arkitekt och formgivare med världsrykte. Aalto inspirerades ofta av både jugend- och funkisstil. Aalto blev ett namn i och med att han ritade Finlands utställningspaviljonger för världsutställningarna i Paris 1937 och New York 1939. Aalto presenterades nära hundratalet olika projekt varav vissa kunde förverkligas och andra inte.

När Avesta blev stad 1919 blommade staden och Avesta Jernverk hade goda tider. Avesta bedömdes behöva ett nytt centrum med offentliga byggnader och olika samlingslokaler. Eftersom Alvar Aalto hade kontakter med ägaren till det rika järnverket fick Aalto i uppdrag att rita ett helt stadscentrum med både stadshus, teater, bibliotek, hotell och butikslokaler. Förslaget väckte stor uppmärksamhet, och döptes i folkmun till Akropolis, men realiserades aldrig. Kritikerna menade att det blev för dyrt och att projektet saknade anknytning till Bergslagen.

Det blev aldrig något Akropolis för Avesta men så småningom fick staden i alla fall ett Aaltohus som byggdes av Ernst Sundh under åren 1957 till 1961. Huset har tre sektioner med butiker, lägenheter och kontor och det högsta huset har åtta våningar. Husets kraftiga blå färg kommer av keramikplattorna från Arabia.

NATTLOGI I AVESTA

Nu är det säkert skönt att bege sig till nattlogin, speciellt för den som kört långt. Väljer du vandrarhem kan det vara skönt att stanna flera nätter och slippa utcheckning och städning varje morgon. Ta gärna en kvällspromenad längs vattnet och genom Gamla Byn. Den som vill njuta av älven kan låna roddbåt eller kanot. Eller varför inte ta ett litet morgondopp.

BUDGETBOENDE:

STF Vandrarhem Avesta- Mycket vackert beläget nära Dalälven. Trevligt värdpar!


PRISVÄRT BOENDE:

Ting1903 Bed & Breakfast - knappt 5 minuters bilväg från centrala Avesta. Du bor i den eleganta gamla tingshusbyggnaden; 5 minuters bilväg från Avesta precis vid Dalälven med möjlighet till fiske.

 

 

Dag 2 Koppardalen-Verket-Avesta

Koppardalen, bruksområde med anor från 1600-t, ligger längs Dalälven mellan infartslederna mot centrum från riksväg 70.

Här ligger det fantastiska inlevelsemuseet VERKET som är målet för dagen.
Packa gärna picknickkorgen med lunch, det är inte dumt med en paus för att smälta intrycken. Verket serverar också prisvärd fika med både pensionärskakor och smörgåsar.

VERKET

På Verket blandas historia, konst och teknik till en makalöst spännande sammansättning. Järnbruket har sparsamt rustats upp för att behålla den karga miljön och har blivit ett underbart inlevelsemuseum som lockar till besök många gånger om! 

Det är en upplevelse att se konsten hänga på de skrovliga, mörka väggarna  i verkets suggestiva miljö. Kjell Engmans glasinstallation fångar drömmar (eller mardrömmar) från förr och det är vackert, smärtande vackert.  Utställningarna utmanar fantasin och din inre värld, här möts verklighet och fantasi i en kaskad av starka färger. 

Med en snillrik ficklampa som inte bara lyser utan, med inbyggd fjärrkontroll, även upplyser levandegörs malmens väg till järn och stål via rostugn, krossverk, masugn, martinugn och götvalvsverk. Ett foto från förr med järnbrukets arbetande barn får tanken att stanna upp en stund... Kanske går vi vidare för att lyssna på Martinverksoperan och möta masguden i en av masugnarna. 

Barn och vuxna - Akta huvudet nu börjar äventyret!

Gå på upptäcktsfärd med ficklampa i handen!
Gå på opera på Verket!

VERKET ÄR STORT, 5000 kvm...
PLANERA ÅTMINSTONE NÅGRA TIMMAR, GÄRNA HELA DAGEN..

VÄGBESKRIVNING TILL VERKET
Från riksväg 70 söderut 
Sväng av höger vid första avfarten skyltad Skogsbo. Därefter höger mot Koppardalen. Följ vägen rakt fram nerför Månsbo backen och över bron. (här kan du skymta Verket till höger om älven och kraftstationen). Innan järnvägskorsningen, direkt efter vägbulan, sväng vänster mot Koppardalen. Följ vägen 200m, vänster in mot skyltad P-plats och Verket. Ingången uppför trappan! 

vad-tittar-ni-pa.jpgbrunnen.jpgingen-duvunge.jpg 

VANDRINGSGUIDE GENOM GAMLA BYN I AVESTA

Ta gärna en liten promenad genom kvarteret Gamla Byn med stadskärna som härstammar från 1600-talet. Den vackra bruksmiljön vid Dalälven med sin herrgård, kyrka och verkstäder är väl värt ett besök. De timrade husen har främst kommit till efter den förödande branden 1803 men enstaka 1600-talshus finns fortfarande kvar. För den som vill finns en vandringsguide med karta och lite mer detaljer att hämta på turistbyrån, Carl Jularbomuséet och Verket.

Vi går från kyrkogatan in till Böösgränden där vi börjar vår vandring utmed grändens norra sida. Här finner vi Böösgården från 1700-talet med sina uthushuslängor och den märkliga valvningen vid gårdens nordöstra hörn.

På grändens södra sida ligger Krongården, fd kronoinspektörens gård, vars äldsta delar troligen är från tiden före 1741. Gården har haft flera ägare och användes som gästgiveri mellan 1871 och 1880. Huset efter gränden användes som "hållstuga" där forbönderna kunde ta in vid sina resor till Avesta.

Ut till höger på Badhusgatan och vi ser Norra kanalen som anlades på 1640-talet för att kopparverket skulle få ett jämnare vattenflöde. Med kanalen framför oss kan vi utforska två hus som ligger till höger om kanalen. Dessa hus kan ge oss en liten uppfattning om hur 1600- och 1700-talets Avesta sett ut en gång i tiden innan branden 1803. Små täta och kringbyggda gårdstomter med flera små uthusbyggnader.

Badhusgatan har fått sitt namn eftersom man anlade ett badhus med dusch för allmänheten i gårdens brygghus. Det ålderdomliga huset med årtalet 1656 AVESTA inristat i en stock i portgången är Lundgrens hus. Här skall tre män från det fjärde dalaupproret, Stora Daldansen, ha blivit inkvarterade år 1743 och därför skar man in "3 man" i dörrposten på portens högra sida.

Byggnaderna utmed Badhusgatan och Kyrkogatan är uppförda i början av 1800-talet, med baksidan vänd mot gatan och breda gårdsplaner mellan boningshus och uthus. Uthusen låg där de nuvarande kvarteren Myntet och Masugnen ligger. Här fanns både svinstior och ladugårdar och de flesta bruksarbetare höll sig med egna kor och grisar fortfarande på 1870-talet. 1940 kom en bestämmelse att man inte fick ha djurhållning i Byn.

AVESTA KYRKA

Om vi forsätter längs Hamngatan kommer vi så småningom åter till kyrkogatan och Avesta kyrka. Avesta tvåskeppiga stenkyrka invigdes 1665 och ursprungligen hade kyrkan ett högt valmat tak med takryttare och prydnadsspiror. Detta förstördes till stora delar i branden och det nuvarande tornet, ritat av C.G Brunius, byggdes 1851-52. Kvar från tiden före branden är altaruppsatsen, inköpt från Tyska församlingen i Stockholm 1661, och predikstolen i rokoko från 1763.

Vi vandrar längs Badhusgatan mot Dalälven och tar av till vänster längs älven mot udden där bysten av Generalkonsul Axel Ax:son Johnsson står. (Generalkonsulen införde tillverkningen av rostfritt stål vid järnbruket 1924). In på Hamngatan och på höger sida ser vi en ovanlig huslänga som består av tre hus med enskilda ingångar. Det mellersta huset har typiskt 1600-tals karaktär med så kallad överkragad hel övervåning. Sidostugorna har endast en och en halv våning.

Avesta herrgård på den gamla torgplatsen är från 1920-talet och byggd i sten i två våningar. Här låg tidigare en äldre herrgård men som så många andra träbyggnader eldhärjades den svårt vid branden 1803. Torghandelnflyttades till Kyrkogatan när marken blev privat ägo 1870.

Här i Gamla Byn ligger Carl Jularbo museum, på Badhusgatan i ett vitrappat hus från 1600-talet. huset har använts både som bagarstuga, tvättstuga och bostad för änkor. Den som vill besöka Myntmuseet går tillbaka längs Kyrkogatan mot Dalälven.

Är det fint väder kan jag rekommendera en liten picknick längs Dalälven. Har du tur ligger den lilla vackra träekan kvar omgärdad av grönska och skänker den moderna människan lite ro i själen.

 

Dag 3 Avesta-Horndal-Garpenberg-Hedemora

Om du har tid dröj gärna kvar en stund till i Avesta. Är vädret vackert varmt kan det vara härligt med ett morgondopp. Eller varför inte göra ett besök på myntmuseet. Här finns ett exemplar av världens största mynt, den svenska dalern, som väger 19,7 kg.
Inget man har lust att ha i plånboken....

Innan vi beger oss mot Hedemora tar vi Riksväg 68 mot Horndal

BENSÅSGRUVAN

Vid en blänkande göl i skogen ligger öppningen till en 80 meter lång gruvort som leder rakt in i berget. Här kan du vandra in i gruvhålet som nästan är som en grotta.

Glöm inte ficklampa och stövlar, och glöm inte att ducka om du väcker någon av fladdermössen som sover i gruvgången.

Platsen kallas även Morfars ort efter en mångsysslare som lät ta upp gruvorten på 1800-talet. De första 50 meterna har tillkommit genom tillmakning, en uråldrig metod att hetta upp berget med eld så att det blev sprött där berget sedan kunde brytas med spett eller något annat redskap.

Vägbeskrivning: Riksväg 68 mot Horndal. Sväng av mot Garpenberg före Horndals samhälle. Efter gården Fallet, kör 3,5 km och sväng höger på en grusväg, Bagghyttevägen. Efter 5 km sväng höger mot Stora Konnsjön och kör cirka 1 km. 

En promenad från Stora Konnsjön till Bensåsen går längs den gamla malmtransportbanan, slingan mäter ungefär 4-5 kilometer fram och tillbaka.

GARPENBERG

Gruvan i Garpenberg är landets äldsta med gruvbrytning så tidigt som på 800-talet. På slutet av 1300-talet upptäckte "Garpar" (tyskar) malmfyndigheter och började den exploatering som idag sköts av Boliden.

Garpenbergs gruvkapell från 1600-talet är unikt och det enda bevarade i Sverige; på ovanvåningen finns ett gruvmuseum med guidade visningar.

Garpenbergs kyrka är en av få kyrkor i Sverige med dekorationer i jugendstil. Kyrkan byggdes om på 1700-talet efter en brand.

HEDEMORA 

Dalarnas äldsta och enda medeltida stad är vackert belägen på Badelunda-åsen mellan flera sjöar, namnet betyder den skogsklädda åsen. Hedemora blev tidigt ett viktigt handelscentrum. Läget var fördelaktigt eftersom de urgamla färdvägarna som gick från Uppsala, Stockholm och Västerås till Kopparberget (Falun) och Siljansbygden löpte samman där Badelundaåsen och Dalälven möts.

Hedemora präglades till stor del av det omgivande jordbrukslandskapet och förmedlade tidigt både jordbruks- och handelsprodukter till bergmän och hyttbyar i södra Dalarna. Hedemora nämns som köpstad redan 1414, staden fick några viktiga marknadsprivilegier 1446 och stadsprivilegier 1459. Här hölls också Pålsmässomarknaden den 25 januari mellan 1587 och 1902.

Staden har brandhärjats svårt två gånger, 1754 och 1849, och har därför till stor del förändrat karaktär sedan medeltiden. Idag är Hedemora en fin liten trästad med bebyggelse främst från 1800- och 1900-talen och kyrkan är den enda byggnad som kvarstår från medeltiden. Jag har sparat utforskningen av Hedemora till imorgon men vill redan nu skriva om några sevärdheter:

Hedemora gammelgård- en av Sveriges äldsta, ligger mycket vackert på en sluttning mot sjön Hunsan. Sommartid finns servering, utställningar, musik och midsommarfirande.

Lagmansgården- Här finns ett minnesrum över författaren Martin Koch, vår förste betydande arbetarskildrare, vars hem kom att bli samlingspunkt för den kulturella eliten i Hedemora under 1930-talet, "Hedemoraparnassen", öppet enligt överenskommelse.

Hedemora MC-Museum- Hedemora är en gammal motorstad och museet ett eldorado för den som är intresserad av de gamla TT-loppen.

Hedemora ligger bra till för att utforska omgivningarna och Hälla Vandrarhem i Hedemora har fått gott betyg av sina gäster.

 

Dag 4 Husbyringen och Hedemora

HEDEMORA

Dalarnas äldsta och enda medeltida stad blev tidigt ett viktigt handelscentrum och nämns som köpstad redan 1414. Staden har brandhärjats svårt två gånger, 1754 och 1849, och har därför till stor del förändrat karaktär sedan medeltiden. Idag är Hedemora en fin liten trästad med bebyggelse främst från 1800- och 1900-talen och kyrkan är den enda byggnad som kvarstår från medeltiden.

En utforskning av de gamla stadsdelarna börjar med fördel på Stora Torget som har benämnts "Sveriges vackraste kullerstenstorg". Turistbyrån ligger i det pittoreska gamla apotekshuset från 1752. De har tagit fram en kulturvandring med stadens mest intressanta byggnader. Missa inte rådshuset från 1761 och stadshotellet från runt 1860 med många fina detaljer i i sekelskiftesstil.

Den märkliga Theaterladan ligger ett par hundra meter från Torget, byggd 1820 för att ge folket både bröd och skådespel. Theaterladan hade dubbel funktion som sädesmagasin och teatersalong. Besökare måste boka guidning i förväg, mer info på hemsidan. Guideavgiften är 100 kronor samt 25 kr/person, inte så dyrt för en privat visning. En unik sevärdhet, landets äldsta i sitt slag och ingår i EU:s kulturprojekt för Europeiska teatrar.

HEDEMORA KYRKA

Hedemora kyrka är från slutet av 1200-talet eller tidigt 1300-tal och ortens äldsta byggnad. Kyrkan har troligtvis varit enskeppigt men under 1400-talet byggdes ett korkapell som senare utvidgades till ett sidoskepp. Valven kommer från slutet av 1400-talet och de skulpterade figurerna,valvgubbarna, som håller i valven är karaktäristiska för Dalarna. Valvmålningarna, tyvärr ganska skadade, upptäcktes under den vita putsen i samband med en restaurering vid slutet av 1800-talet och tros vara gjorda av den kände Albertus Pictor (Se det medeltida Dalarna och Västmanland, Jonas M Nordin).

Triumfkrucifixet och dopfunten är från 1100-talet, den vackra barockpredikstolen från tidigt 1700-tal och tronen med huv av Carl Hårleman, 1700-talet. Kyrkan fick sitt torn på 1500-talet och altartavlan av Mårten Eskil Winge är daterad till 1878. Glöm inte titta på den järnbeslagna dörren, som enligt Jonas Nordin troligtvis är från 1400-talet, när ni går in i kyrkan.

husbyringen-litet-vattenfall.jpg

Väg 70 - höger på väg 270 mot Husbyringen, 12 km nordost om Hedemora 

HUSBYRINGEN 

En bilfärd längs Husbyringen är en trevlig upplevelse speciellt naturligtvis om det är vackert väder som jag hoppas det är idag. Husbyringen är en 6 mil lång natur- och kulturled, vackra naturområden blandas med en känsla av järnhanteringens historia och spår efter inlandsisen. En bra utgångspunkt är Näsgårdsön vid Dalälven med informationstavla om Husbyringen.

Det är bäst att köra medsols genom Husbyringen annars är det svårt att se skyltarna och lätt att köra fel. Det är dessutom smalt vid vissa ställen och om det är fler som fått samma karta är det en bra idé om alla kör åt samma håll...

Vi börjar med Husby kungsgård, upphovsplatsen för Dalalagen vid början av 1300-talet, vackert beläget vid Dalälven. Husby hade en central plats i Dalarnas äldsta administration och Husby kungsgård tillhörde det kungliga godset, Uppsala öd, och var den nordligaste av Uppsalakungens alla "Husabyar". Kungsgården var säte för kronans fogdar under medeltiden och var länge säte för lagmän och hövdingar. Den nuvarande huvudbyggnaden är från 1715 och fick en våning påbyggd 1798 och sidopartierna är från 1810. Husby kyrka är mycket rik på medeltida inventarier och väl värt ett besök.

Pålsbo hage är en härligt fin beteshage med enbuskar och björkar. De naturliga slåtterängarna och beteshagarna har aldrig varken plöjts eller handelsgödslats och vi finner arter som på andra ställen håller på att försvinna. Här finner själen ro, långt borta från den moderna människans jäkt och städernas brus. Du hör bara vindens sus och korna som råmar.

Silvhytteå ödebruk är idag en vacker idyll och ett underbart ställe att äta sin matsäck på. På 1600-talet anlade man en silverhytta vid vattenfallet. När silverfyndigheterna började ta slut på 1700-talet omvandlades Silverhytteå till ett komplett järnbruk med både hytta, rostugn, malmgård, smedja, stall, kontor och även en skola. Idag är de flesta av byggnaderna borta men masugnen och rostugnen är restaurerade och ruinerna efter hyttan speglar sig i vattenfallet.

Det finns flera fina ställen att äta sin picknick på. Björktjärn som tidigare var en förläggning för skogsarbetare på 1920-talet är numera rastplats. Jag kan även rekommendera en picknick i det gröna vid dammen nära Stjärnsund. Här finns även flera caféer och restauranger att välja mellan, om man hellre vill det.

Stjärnsund anlades av Christopher Polhem och Gabriel Stierncrona och är en av Dalarnas bäst bevarade 1700-talsbruk. Den vita herrgården med flygelbyggnader är från slutet av 1700-talet och  bruksgatan med arbetarbostäder är från 1800-talet. Polhem kallas för "den svenske mekanikens fader" och år 1700 fick de båda kompanjonerna patent för att uppföra en av Sveriges första fabriker delvis byggd på löpandebandprincipen. På fabriken skulle man göra "allmännyttiga ting" och här byggdes även det berömda Polhemslåset och Polhemsknuten. De berömda Stiernsundsuren tillverkas fortfarande i Stjärnsund och konstrueras än idag efter Polhems över 300 år gamla mekaniska princip.

Klosters bruk
På bruket låg under medeltiden ett cistercienserkloster, Gudsberga, son var påvedömets nordligaste utpost i Sverige. Klostret stod färdigt i slutet av 1400-talet men drogs in under reduktionen av Gustav Vasa 1527. Uppfinnaren Gustaf de Laval levde en tid i Kloster och det var här han fick sina första idéer till mjölkseparatorn.

Ännu mer information finns på Husbyringens hemsida, det går också att beställa turistbroschyren på länstyrelsen eller hämta en på Hedemora turistbyrå. Det är viktigt att se Husbyringen för vad den är, en vacker bilfärd med många stopp på vägen. Ofta vill vi ha spektakulära upplevelser- här finner vi små historiska skärvor mitt i naturen, det är fint.

STJÄRNSUND

Det "vita bruket" är Dalarnas bäst bevarade 1700-talsbruk. I de gamla byggnaderna finns både bostäder, museum och den gamla smedjan. Länk till Polhemsmuséet

Pråmleden mellan Stjärnsund och Hofors bjuder på fina leder för både cykel, vandring och kanot. För den som inte vill ta sig fram med egna krafter kan förlita sig på ångbåten Elise som trafikerar sjösystemet sommartid.

VILAN- LYXIGT VANDRARHEMS-SPA

För den som vill bo på ett lite lyxigare vandrarhem mitt i brukssamhället Stjärnsund har du möjlighet att hyra ett eget hus i 2 etage. Här kostar ett dubbelrum 800 kr/person och natt men i gengäld kan du njuta av ett eget hus i 2 våningar med underskön utsikt och egen spaavdelning. Gäster som bott på Vilan skriver lyriskt...

Även HÄLLA VANDRARHEM I HEDEMORA får mycket gott betyg av sina gäster och är ett fullgott alternativ till den som vill ha ett lite billigare boende på sin semester.

 

Dag 5. Säter-Mentalvårdsmuséet-Säterdalen

SÄTER

Förskonad från stora bränder är Säter ett mycket fint exempel på den svenska trästaden och Dalarnas bäst bevarade stad. Den regelbundna stadsplanen är från 1600-talet och mycket av den välbevarade småstadsbebyggelsen är från 1800-talet samt sekelskiftet 1900. Säter ligger på nordvästra sluttningen av bergshöjden Åsen och namnet betyder fäbodställe eller utmarksäng.

1619 anlades vid Säters kungsgård den första svenska s.k. garhyttan som renade koppar från Falu gruva. Gustav II Adolf grundade landets första kopparmyntsverk i Säter 1624. Här präglades bl a Säterklippingen som återfanns i rikliga mängder på regalskeppet Vasa. När myntverket flyttades till Avesta kring 1640 somnade staden in men vaknade till en aning när järnvägen förde dit lite småindustrier. Säter är fortfarande en sömnig, charmig liten småstad. Strosa runt och njut av atmosfären.

Hämta gärna karta på turistbyrån och upplev en vandring tillbaka i historien. Turistbyrån ligger i det gamla kallbadhuset som var badhus förhållandevis kort tid. Huset ritades 1930 och användes som kallbadhus till slutet av 1960-talet. Badhuset ligger på Salutorget mitt i hjärtat av staden. Nedan följer några utvalda sevärdheter:

Västra tullen, på Södra kyrkogatan, var en av flera tullar i äldre tid. I detta hus, och huset mittemot, bodde tullinspektorerna fram till att tullarna upphörde 1810.

Säters kyrka, från slutet av 1700-talet, är byggd i ny-klassicistisk stil med inspiration från antiken. Interiören är mycket sevärd men att se kyrkan kräver lite planering då den ofta hålls stängd. För mer information och en guidad tur ring Tel: 0225-488 900.

Följ Västra Långgatan fram till Rådhustorget, här ligger Rådhuset på höger sida om gatan och Gästgiveriet på vänster sida.

Rådhuset fick sitt nuvarande utseende på 1930-talet men var ursprungligen ett bostadshus från 1700-talet som från 1762 även inrymde ett tapet- och kattunstryckeri. Längre fram blev nedervåningen lokaler för stadens förvaltning och rådhusrätt samtidigt som övervåningen blev bostad för borgmästaren. De timrade uthusen är från tiden då borgmästaren hade eget jordbruk.

Gästgiveriet Myntmästaren (f.d. Stadshotellet) är en gård från 1600-talet som uppfördes på Kungsgårdens mark och användes som kontor för Säters kronobruk och senare även Säters bruk. Gården var hotell under 1800-talet.

Jag kan rekommendera ett besök på Säters Mentalvårdsmuseum, där personalen får toppbetyg. Det finns guidade besök under sommaren men det går även att ringa 0225-494 509 för att boka en guidning på muséet. 

songfjattrad-juni-2010.jpgskjuta-runt-horn-juni-2010.jpg

MENTALVÅRDSMUSEET

Den gömda och glömda historien. Ett ovanligt museum som visar utvecklingen från ett stort statligt hospital vid början av 1900-talet till dagens psykiatriska sjukhus.

Hur var det att leva på ett hospital vid början av 1900-talet? 
I en återskapad vårdpaviljong från 1912 kan vi finna svaret.

Den hvita staden
När Säters hospital öppnade hade staden 1000 invånare; med 830 vårdplatser fördubblades nästan invånarantalet. Hospitalets arkitektur utstrålade samhällets makt och styrka, statens ansvar. Området hade 37 byggnader, 20 av dem var vårdpaviljonger med rastgårdar och soltält. Sinnessjukhuset påminde till stora delar om en bruksmiljö, här fanns odlingar, ängsmarker och djur. En sluten värld som försörjde sig själv.

Konstsamlingen
Eget skapande var inte något som uppmuntrades men ibland kunde patienterna smussla undan material. På hospitalet låg olika verkstäder som drevs med hjälp av patienterna. Det var här materialet fanns. Enstaka färgstarka personligheter har trots alla svårigheter ändå funnit möjligheter till eget skapande. Läs mer om konstsamlingen

Säters fasta paviljong
En säkerhetspaviljong med stränga säkerhetsanordningar, avsedd att vara totalt rymningssäkert. Ett identiskt hospital byggdes i Västervik, båda öppnades 1912. 
På deras säkerhetspaviljonger satt de särskilt vårdkrävande patienterna från hela landet.

I slutet av 1980-talet påbörjades en utredning om fasta paviljongen skulle märkas som byggnadsminne men ärendet är fortfarande "vilande". Byggnaden genomgår nu ett fortlöpande förfall. Jan Jörnmark, doktor i ekonomisk historia, har i Övergivna platser tagit fantasieggande bilder av paviljongen och gett en mycket insiktfull beskrivning av mentalvårdens historia. (Ingången till Fasta Paviljongen är numera igenmurad)
Läs mer på Jan Jörnmarks Övergivna platser

 

Kanske börjar du bli lika kaffesugen som jag. Vad sägs om kaffe och nybakat bröd i 1700-tals miljö med utomhusservering?

ÅSGÅRDARNA

Säters Hembygdsmuseum 
Rikt och varierat hembygdsmuseum med 23 byggnader från 1500- till 1700-talen.
Ett unikt kakelugnsmuseum och Efdahlsgården med bland annat krukeriverkstad.
Servering och museum öppet 1 juni- 13 september tis- sön 13.00 - 17.00

SÄTERDALEN

Ett unikt ravinsystem bildat av Ljusterån. Ån har grävt sig så djupt i den lösa grunden att ravinens botten ligger under grundvattennivån. Därför formar även uppvällande grundvatten ravinen vars miljö alltså är i ständig förändring.

Genom detta Dalarnas Amazonas finns flera vandringsleder. Naturskönt, med rik flora och fauna. Säterdalen är även kulturhistoriskt intressant, här byggdes Sveriges första kopparmyntverk en gång i tiden. Här finns även en folkpark med festplats och friluftsteater.

SÄTERS FILM OCH BIOGRAFMUSEUM

Ett litet magnifikt intressant museum för både den absoluta filmfantasten och den som är bara lite nyfiken på film och filmens historia. Museet fick 1994 års Guldbagge och är öppet sommartid och övrig tid för grupper.
Ta dig tid att träda in i reklamens värld, från den tid då chokladen hette Mazetti och det var sprätt i killarna. Sjunk ner i den lilla biosalongen och se film utvald bara för dig. Personligt när det är som bäst!

 

SVIF Säters Vandrarhem- Bädd 195 kronor/person, samma område som mentalvårdsmuséet.
Säter Camping- Stugor för 450 kronor/natt, vackert belägen vid sjön Ljustern.

 

 

Dag 6. Silverringen-Östra Silvberg-Ulfshyttan-Jätturn

Kör västerut mot Nyhytten- Silvberg- Ulfshyttan- Jätturn (15 km norr om Ludvika)

SILVERRINGEN

Från Säter kan du göra en färd både i silvrets och järnets spår genom den skyltade Silverringen. Silverringen är en kulturslinga genom Silvbergs och Säters vackra och spännande bergslagsområden. Upplev hur bergsbruket har format historiskt laddade platser i en stämningsfull och naturskön omgivning. Vill du följa hela Silverringen kan du hämta en karta på Säters turistbyrå.

Sverige var under flera hundra år en av världens största producenter av järn och koppar. Det är därför ingen underdrift att säga att bergsbruket har format vårt land. Utskeppningen av järn och koppar hade också stor betydelse för Stockholms tillväxt.

Bergslagen har inte någon tydlig geografisk gränslinje utan hit räknas både delar av Västmanland, Värmland och Södra Dalarna. Begreppet "Bergslag" avser ursprungligen ett område där "bergets lag" rådde genom de privilegier som tilldelades bergsmännen. Bergsmännen var bönder som parallellt med sitt jordbruk även arbetade i gruvorna och med kolning i skogen. Eftersom bergsbruket gav goda inkomster behövde bergsmännen inte hålla sig med stora jordlotter.

juni-2010-ostra-silvbergs-gruva-1.jpgjuni-2010-grangshammars-bruk-8.jpg

ÖSTRA SILVBERGS GRUVA

Kör västerut från Säter mot Nyhytten- Silvberg
En av Sveriges äldsta gruvor med sin storhetstid redan under 1400-talet. Det medeltida gruvhålet är vattenfyllt efter nedläggningen på 1800-talet och skogen speglar sig i det turkosa vattnet. Ödekyrkogården, och grunden efter Sankt Nikolai kapell, vilar bland rostiga varphögar.
Kapellet har numera ersatts av Silvbergs orginiella, åttakantigakyrka från 1834, underskönt belägen vid Grängens strand (vägbeskrivning se Grängshammar).

ULFSHYTTAN

Kör syd-sydväst
Magnifika hyttruiner vittnar om en svunnen storhetstid. På 1600-talet anlades en hytta och här, i den mäktiga masugnen, omvandlades järnmalmen till tackjärn, en av Sveriges viktigaste handelsvaror under flera sekel.

JÄTTURN

Efter Ulfshyttan kör ut mot väg 60 och naturreservatet Jätturn.
Den märkliga sjön Jätturn liknar en stor krater djupt nedsänkt i terrängen och omgiven av urskogsartad granskog. Mycket naturskön och trolsk plats med en idyllisk rastplats. Här finns även en roddbåt som tar dig till en grotta mittemot. Ro genom den trånga öppningen in i den 3 meter djupa grottan. Dagsljuset strilar in genom ett hål i taket. Otroligt sevärd! Det finns även en grillplats vid sjön, det kan vara skönt med en paus då det inte är helt lätt att ta sig ner till sjön.

Vägbeskrivning
Naturreservatet Jätturn ligger 15 km norr om Ludvika, 2 km öst om riksväg 60 och en gångstig från parkeringen vid riksvägen på kanske några kilometer. Resande från Borlänge måste köra förbi och vända ett par km söderut då vägen har mitträcke.

 juni-2010-jatturn.jpgjuni-2010-silvbergs-kyrka.jpg

SILVBERGS ÅTTAKANTIGA KYRKA

Vägbeskrivning: kör norrut mot sjön Grängen och orten Silvberg.
Den åttakantiga kyrkan från 1834 ligger i mycket vackra omgivningar vid sjön. Ta gärna en promenad vid Grängens strand och upplev de rofulla omgivningarna. 

GRÄNGSHAMMAR

En av Dalarnas vackraste bruksmiljöer med byggnader av Olof Forsgren murade i slaggflis. Kolhusruinen står magnifikt i frodig grönska, invid forsande vatten. Det gamla smedjan har vissa byggnader bevarade.
2 mil söder om Borlänge i Silvbergs socken.

Fortsätt till del 4 av Med Lupp Genom Södra Dalarna

Dag 7. Säter-Borlänge-Stora Tuna-Bispbergs klack

Välkommen till Reseglimtar och vår resa kors och tvärs Södra Dalarna. 
Vi har nu kommit till reseguiden Med lupp i Södra Dalarna del fyra.

Tillbaka till första delen

Idag kör vi från småstadscharm till skönsjungande tenorstad och Jätteklackar. Ordningen på sevärdheterna beror lite på vilken dag det är, öppettiderna kan variera ganska mycket.

BORLÄNGE

Vid infarten till Borlänge stad domineras stadsbilden av köpcentrat vid Kupolen, en av Europas största sfäriska byggnader. I två rondeller möter du Jörg Jeschkes skulpturer Plymen och Svisch.

Borlänge var under lång tid en liten by i Stora Tuna socken. När järnvägen kom på 1870-talet fick orten ett mycket bra kommunikationsläge. Eftersom det dessutom fanns möjligheter att utnyttja vattenkraften från Dalälven fanns flera gynnsamma faktorer för ett brukssamhälle. Domnarvets järnverk började anläggas ungefär samtidigt som järnvägen och vid sekelskiftet anlades även Kvarnsvedens pappersbruk. Dessa två industrier har varit kärnan för Borlänges utveckling, Dalarnas största och samtidigt yngsta stad med stadsprivilegier från 1944.

Ta gärna en liten titt på bostadsområdet Hushagen från 1870-talet med bevarad brukskaraktär, här genomförs även dramatiserade stadsvandringar sommartid. I närheten ligger Bergslagsbyn som nämns i Guide till Sveriges arkitektur. Bergslagsbyn från 1915-20, arkitekt Osvald Almqvist, blev "ett av Sveriges mest mönstergilla bostadsområden". Området har tagit inspiration såväl av brukssamhället och brittiska trädgårdsstäder med både små privata gårdar och gemensamma grönytor.

JUSSI BJÖRLINGMUSEET

Museet ligger centralt, nära järnvägsstationen, på Borganäsvägen 25.
På museet har du möjlighet att lyssna på en av världens främsta tenorer genom tiderna. Jussi Björling föddes i Borlänge 1911, hans far var själv tenor och tränade sina barn i sång från tidig ålder. Jussi gör sitt första framträdande redan vid fyra års ålder tillsammans med bröderna Olle och Gösta i en kyrka. Barnen turnerar sedan både i Sverige och USA med sin far.

1828 börjar Jussi Björling studera vid Musikaliska Akademins konservatorium i Stockholm och gör officiell debut 1830 vid Kungliga Operan. 1838 debuterar Björling på Metropolitanoperan i New York och hit återvänder han under många år. I Stockholm gör Björling även debut som operettsångare och ett av hans mest uppskattade extranummer är "Nu är jag pank och fågelfri" från Tiggarstudenten. Genom sina många skivinspelningar och framträdanden på Gröna Lund och andra nöjesparker lyckades Jussi Björling popularisera operakonsten och nå ut till en mycket bred publik.
Öppettider: Juni-augusti mån–fre 11-18, lör 10–14, sön 12–17.

På Jussi Björling torget står den berömde tenoren staty. Hans grav finns på Stora Tuna kyrkogård, några kilometer utanför Borlänges centrum.

TUNABYGDENS GAMMELGÅRD

Gammelgården är en av landets största hembygdsgårdar. Här kan du följa Tunabygdens historia, se arbetarbostäder, gamla bondemiljöer och psalmdiktaren Johan Olof Wallins födelsehem som flyttats hit från den ursprungliga platsen. Café sommartid 11-17 (stängt måndagar).
Guidade turer: tis-sön under 1 juni - 1 augusti kl 11.00-17.00. Sista guidning kl 15:30.

Vägbeskrivning: Hembygdsgården ligger på Gammelgårdsvägen 2, på Dalälvens västra strand. Gratis parkering söder om Stenhålsvägen med gångtunnel till Gammelgården.

Framtidsmuseet är ett annorlunda museum med mål att ta tillvara besökarens upptäckarglädje. Här kan du själv utföra och delta i olika experiment och både historia och framtid visas i olika utställningar.

STORA TUNA KYRKA

Strax Söder om Borlänge vid riksväg 70.
Stora Tuna kyrka, invigd år 1469, byggdes ursprungligen för att bli domkyrka, vilket den var under sista halvan av 1500-talet. Kyrkan är en av landets största landsortskyrkor och det 86 meter höga kyrktornet syns på flera mils avstånd på Tunaslätten. Kyrkan byggdes på grunden av en gråstenskyrka från 1200-talet men marken har varit helig ända sedan hednatiden. Den nuvarande kyrkan är uppförd i gråsten och tegel, numera vitrappad, med skiffertak. Interiören är magnifik, kyrkorummet är byggt i sengotisk stil med flera sevärda inventarier. Mittskeppet har medeltida målningar och ett medeltida triumfkrucifix, bänkraderna är slutna på gammalt vis. Vid kyrkan står en minnessten över Johan Olof Wallin och på kyrkogården ligger Jussi Björling begravd.

BISPBERGS KLACKAR

Bispberget reser sig som en jättelik stubbe över det omkringliggande slättlandskapet. Den 314 meter höga Bispbergsklacken räknas som en av södra Dalarnas finaste utsiktsberg. Du når klacken från parkeringsplatsen vid Bispbergs by via en 2 km lång stig upp till toppen. Här väntar en underbar utsikt över jordbrukslandskapet, en liten tjärn, små röda stugor och böljande skog. På berget finns också flera promenad- och cykelstigar. På bergets södra sida ligger Jätteklacken, ej skyltat, med ett mäktigt stup. Nedanför djupet ligger byn Pungmakarbo som Karlfeldt skrev om i Fridolins visor.
Även Bispbergs by med herrgård och gruvor är sevärd.

Vägbeskrivning: Sväng av från väg 70 mot Bispberg ca 5 km söder om Säter. Strax efter herrgården i Bispberg finns en skylt till Bispbergs klackar samt en parkering med info.

Efter en lång och intensiv dag kan det vara att skönt att återvända till Säters lugna vandrarhem

 

Dag 8. Säter - Torsång- Rankhyttan - Vika - Staberg - Sveden

Dagens etapp för oss runt sjön Runn till flera kyrkor och Bergsmansgårdar.

Vi lämnar Säter och styr kosan mot sjön Runn och Torsångs och Vika kyrka. För den kaffesugne kan kanske ett besök på Torsångs café med utsikt över Dalälven locka, de öppnar redan klockan nio. 

dalarna-2012-torsangs-cafe-1.jpgdalarna-2012-torsangs-cafe-2.jpgdalarna-2012-torsangs-cafe-basingen.jpg

TORSÅNGS KYRKA

Kyrkan ligger på Dalälvens norra sida, längs vägen mellan Enbacka och Ornäs.
Torsångs kyrka är Dalarnas äldsta kyrka och ligger omfluten av vatten där Lillälven rinner ut i Dalälven från sjön Runn. Namnet Torsång betyder guden Tors vång (vång=grässlätt eller betesmark) som syftar på det bördiga området kring älven och orten har länge varit av central betydelse med sina viktiga vattenleder.

Det är troligt att det funnits en kyrka av trä på samma plats redan på 1200-talet. Den nuvarande gråstenskyrkan med valv, portaler och gavlar av tegel daterar från mellan slutet av 1300-talet och början av 1400-talet. Kyrkan är känd för sina ovanliga blinderingar, fingerad öppning i vägg, på gavlarna och i sidoskeppet. Högt uppe på västra gaveln, invid taket, finns en reliefskulptur av ett skyddshelgon, kanske Sankt Olof på pilgrimsresa till Nidaros. Sevärt är även gavlarnas vackert stigande rundbågsfriser, treklöver, kors och ros av tegel.

Under medeltiden har kyrkan förmodligen haft kalkmålningar men av dessa återstår bara de säregna valvgubbarna i det norra sidoskeppet kallat Finnkuren. Namnet Finnkuren hör troligtvis samman med de svedjefinnar som bosatt sig i trakten. Ursprungligen tros dock sidoskeppet ha varit ett kapell, kanske helgat åt jungfru Maria. Valvgubbarna har tolkats vara jätten Atlas eller en symbol för den hårt arbetande människan som bär upp kyrkans verksamhet. Ovanpå sakristian fanns tidigare en s.k. gapskulle, sångläktare, som tyvärr är riven men Vika kyrka har sin bevarad.

Innan Vika kyrka tänkte jag att vi skulle göra en liten avstickare till Rankhyttan.

RANKHYTTAN

Rankhyttan är känd genom Peder Svarts krönika om Gustav Vasas flykt undan danskarna. Hur mycket som är sant och hur mycket som har broderats ut låter jag vara osagt. Grunden till historien om äventyren är i alla fall att Gustav Vasa togs till fånga av danskarna 1518 och sattes i fängelse på Kalö slott på Jylland. Härifrån flydde Gustav till Lübeck och 1519 tog han sig till Småland och vidare till en av familjens gårdar, Rävsnäs, i Södermanland. Efter Stockholms blodbad skall den blivande kungen ha klätt ut sig till bonde för att få dalkarlarna att resa sig upp mot den danske kungen Christian II (av svenskarna kallad Kristian Tyrann) som en kort tid regerade i Sverige. 

Enligt berättelsen hade Gustav Vasa och Anders Persson, ägare av Rankhyttan, varit studiekamrater. Gustav ville förvissa sig om Anders Perssons lojalitet och därför tog han tjänst som dräng hos denne. Enligt krönikan skall Gustav ha tröskat i den lada som fortfarande finns kvar och kallas Kungsladan. Då Gustav avslöjades av en piga vågade Anders Persson inte längre ha kvar Gustav på gården utan skickade honom vidare till Ornässtugan. Anders Persson blev senare avrättad av Gustav Vasa för sin inblandning i det s.k. Klockupproret.

Rankhyttan är en s.k. Bergfrälsegård, med anor från 1200-talet. Där man förr förädlade malm från Falu koppargruva tar man idag emot konferensgäster med olika aktiviteter. Ta gärna en promenad i den underbara miljön runt Herrgården eller på vandringsleder.

 

VIKA KYRKA

Vika kyrka är belägen mellan Torsång och Hosjö.
Vika kyrka ligger högt över sjön Runn och Vika sjön. Platsen för Vika kyrka har troligen sett både en träkyrka från 1200-talet och en äldre stenkyrka från 1300-talet vars murar till viss del finns kvar i dagens kyrka. Den nuvarande kyrkan är uppförd vid mitten av 1400-talet och invigdes troligen 1469. Kyrkan är känd för sina kalkmålningar från 1550-talet. Här kan vi se hur den tidiga renässansen präglat frisyrer och kläder på avbildade personer. Kyrkan är även sevärd för sin utsökta samling träskulpturer från medeltiden.

Till skillnad från Torsångs kyrka finns gapskullen, den gamla körläktaren, kvar; en av de bäst bevarade sångläktarna i landet då tyvärr många har rivits under modern tid. 

 

GAMLA STABERGS BERGSMANSGÅRD

Gamla Staberg, uppförd kring 1700, är en av de bäst bevarade bergsmansgårdarna i Kopparbergslagen. Den karolinska Bergsmansgården har kallats ett "Dala-Versailles" med sin vackra barockträdgård och ger oss en liten aning om hur en välbärgad bergsman kunde leva vid denna tid. Den välbevarade anläggningen är uppbyggd enligt ett symetriskt mönster med huvudbyggnaden i centrum, byggnaderna är målade med falurödfärg. Trädgården följer barocktidens influenser med markerad mittaxel och rutmönster.

Börja gärna din utforskning av Gamla Staberg vid huvudbyggnaden, den östra flygeln har ett hembygdsmuseum där en film om Gamla Staberg visas på begäran. Norr om flygeln finns ett litet utedass från 1700-talet. Bergmansleden på 1,5 km, för dig genom trädgården, ut på slaggen och därefter ner mot hamnen. Leden fortsätter sedan genom ett fint skogsparti och leder till slut fram till Stiernhielmsstenen som restes vid George Stiernhielms födelsegård.

Du kan också följa den markerade stigen upp till Stabergs klack. Efter en kilometers vandring får du vid fint väder underbar utsikt över nejden. Här finns även hällristningar på berghällarna vid utsiktsplatsen.

För den som är hungrig eller kaffesugen finns det en trivsam servering på Stabergs trädgårdscafé.

 

LINNES BRÖLLOPSSTUGA

6 km öster om Falun mot Sundborn
Svedens Bergmansgård ligger med utsikt över Hosjön och omgivande odlingslandskap. Gården är känd sedan medeltiden och var under 1600- och 1700-talen en av de största gårdarna i trakten. Vid denna tid ägde bergsmännen andelar i hyttorna och Falu koppargruva. Av malmen som bröts ur gruvan smälte bergsmännen råkoppar vid hyttorna. Mot att de gav en andel av den bearbetade kopparn till kronan fick de skattelättnader och många Bergmansgårdar blomstrade med gruvans storhetstid.

Svedens gård är historiskt förknippad med namnet Jesper Swedberg, biskop och psalmförfattare, och sonen Emanuel Swedenborg, naturforskare och teosof. Swedenborgs förkunnelser kom att påverka flera stora diktare som Balsac, Baudelaire, Blake och Yeats samt även Almqvist, Strindberg och Ekelöf.

Av den tidigare Bergmansgården finns endast gäststugan kvar, idag kallad Linnés bröllopsstuga. 1739 gifte sig Carl von Linné med sin Sara Elisabeth Moraea på Svedens gård, brudens föräldrahem. 

Det var vanligt med gäststugor hos de förmögna bergsmännen för att visa deras status. Svedens bröllopsstuga kan sägas vara en syntes mellan den tidsenliga barockstilen och den lokala byggnadstraditionen. Enkla timmerväggar möter barockens sirlighet i form av spiralvridna kolonner på en rikt profilerad förstukvist. Bröllopsstugan är smyckad med målade gobelänger efter franska förebilder. Även det gamla avträdet som tillhörde Bergmansgården går i barockstil. Det har flyttats invid bröllopsstugan i modern tid. 2006 påbörjades ett arbete med att återskapa nyttoträdgården som den kan ha sett ut på 1700- och 1800-talen. Här finns ett café som är öppet sommartid 13-17 (måndagar stängt).
Bröllopsstugan är öppen för visning sommartid tisdag-söndag kl 13 och kl. 15.