NATUR I DALARNA

 beskuren-alle.jpg

 Naturreseglimtar genom Södra Dalarna 
HEDEMORA-HUSBYRINGEN

En bilfärd längs Husbyringen är en trevlig upplevelse speciellt naturligtvis om det är vackert väder som jag hoppas det är idag. Husbyringen är en 6 mil lång natur- och kulturled, här blandas vackra naturområden med järnhanteringens historia och spår efter inlandsisen. En bra utgångspunkt är Näsgårdsön vid Dalälven med informationstavla.

Det är bäst att köra medsols genom Husbyringen annars är det svårt att se skyltarna och lätt att köra fel. Det är dessutom smalt vid vissa ställen och om det är fler som fått samma karta är det en bra idé om alla kör åt samma håll...

Vi börjar med Husby kungsgård, upphovsplatsen för Dalalagen vid början av 1300-talet, vackert beläget vid Dalälven. Husby hade en central plats i Dalarnas äldsta administration och Husby kungsgård tillhörde det kungliga godset, Uppsala öd, och var den nordligaste av Uppsalakungens alla "Husabyar". Kungsgården var säte för kronans fogdar under medeltiden och var länge säte för lagmän och hövdingar. Den nuvarande huvudbyggnaden är från 1715 och fick en våning påbyggd 1798 och sidopartierna är från 1810. Husby kyrka är mycket rik på medeltida inventarier och väl värt ett besök.

Pålsbo hage är en härligt fin beteshage med enbuskar och björkar. De naturliga slåtterängarna och beteshagarna har aldrig varken plöjts eller handelsgödslats och här finner vi arter som på andra ställen håller på att försvinna. Här finner själen ro, långt borta från den moderna människans jäkt och städernas brus. Här hör vi bara vindens sus och korna som råmar.

Silvhytteå ödebruk är idag en vacker idyll och ett underbart ställe att äta sin matsäck på. På 1600-talet anlade man en silverhytta vid vattenfallet. När silverfyndigheterna började ta slut på 1700-talet omvandlades Silverhytteå till ett komplett järnbruk med både hytta, rostugn, malmgård, smedja, stall, kontor och även en skola. Idag är de flesta av byggnaderna borta men masugnen och rostugnen är restaurerade och ruinerna efter hyttan speglar sig i vattenfallet.

Det finns flera fina ställen att äta sin picknick på. Björktjärn som tidigare var en förläggning för skogsarbetare på 1920-talet är numera rastplats. Jag kan även rekommendera en picknick i det gröna vid dammen nära Stjärnsund. Här finns även flera caféer och restauranger om man hellre vill det.

Stjärnsund anlades av Christopher Polhem och Gabriel Stierncrona och är en av Dalarnas bäst bevarade 1700-talsbruk. Den vita herrgården med flygelbyggnader är från slutet av 1700-talet och bruksgatan med arbetarbostäder är från 1800-talet. Polhem kallas för "den svenske mekanikens fader" och år 1700 fick de båda kompanjonerna patent för att uppföra en av Sveriges första fabriker delvis byggd på löpandebandprincipen. Här skulle man bygga "allmännyttiga ting" och här byggdes även det berömda Polhemslåset och Polhemsknuten. De berömda Stiernsundsuren tillverkas fortfarande i Stjärnsund och konstrueras än idag efter Polhems över 300 år gamla mekaniska princip.

Klosters bruk
Här låg ett cistercienserkloster, Gudsberga, under medeltiden, påvedömets nordligaste utpost i vårt land. Det stod färdigt i slutet av 1400-talet men drogs in under reduktionen av Gustav Vasa 1527.

Uppfinnaren Gustaf de Laval levde en tid i Kloster, här fick han sina första idéer till mjölkseparatorn.

Det här är bara ett axplock av den digra information som finns på Husbyringens hemsida, det går också att beställa turistbroschyren på länstyrelsen eller hämta en på Hedemora turistbyrå. Det är viktigt att se Husbyringen för vad den är, en vacker bilfärd med många stopp på vägen. Ofta vill vi ha spektakulära upplevelser- här finner vi små historiska skärvor mitt i naturen, det är fint.

 

saterdalen.jpgsaterdalen.jpgsaterdalen.jpg

SÄTERDALEN

Ett unikt ravinsystem bildat av Ljusterån. Ån har grävt sig så djupt i den lösa grunden att ravinens botten ligger under grundvattennivån. Därför formar även uppvällande grundvatten ravinen vars miljö alltså är i ständig förändring.

Genom detta Dalarnas Amazonas finns flera vandringsleder. Naturskönt, med rik flora och fauna. Säterdalen är även kulturhistoriskt intressant, här byggdes Sveriges första kopparmyntverk en gång i tiden. Här finns även en folkpark med festplats och friluftsteater.

SILVERRINGEN

Från Säter kan du göra en färd både i silvrets och järnets spår genom den skyltade Silverringen. Silverringen är en kulturslinga genom Silvbergs och Säters vackra och spännande bergslagsområden. Upplev hur bergsbruket har format historiskt laddade platser i en stämningsfull och naturskön omgivning. Vill du följa hela Silverringen kan du hämta en karta på Säters turistbyrå.

Sverige var under flera hundra år en av världens största producenter av järn och koppar. Det är därför ingen underdrift att säga att bergsbruket har format vårt land. Utskeppningen av järn och koppar hade också stor betydelse för Stockholms tillväxt.

Bergslagen har inte någon tydlig geografisk gränslinje utan hit räknas både delar av Västmanland, Värmland och Södra Dalarna. Begreppet "Bergslag" avser ursprungligen ett område där "bergets lag" rådde genom de privilegier som tilldelades bergsmännen. Bergsmännen var bönder som parallellt med sitt jordbruk även arbetade i gruvorna och med kolning i skogen. Eftersom bergsbruket gav goda inkomster behövde bergsmännen inte hålla sig med stora jordlotter.

juni-2010-ostra-silvbergs-gruva-1.jpgjuni-2010-grangshammars-bruk-8.jpg

ÖSTRA SILVBERGS GRUVA

Kör västerut från Säter mot Nyhytten- Silvberg
En av Sveriges äldsta gruvor med sin storhetstid redan under 1400-talet. Det medeltida gruvhålet är vattenfyllt efter nedläggningen på 1800-talet och skogen speglar sig i det turkosa vattnet. Ödekyrkogården, och grunden efter Sankt Nikolai kapell, vilar bland rostiga varphögar. 
Kapellet har numera ersatts av Silvbergs orginiella, åttakantigakyrka från 1834, underskönt belägen vid Grängens strand (vägbeskrivning se Grängshammar).

ULFSHYTTAN

Kör syd-sydväst
Magnifika hyttruiner vittnar om en svunnen storhetstid. På 1600-talet anlades en hytta och här, i den mäktiga masugnen, omvandlades järnmalmen till tackjärn, en av Sveriges viktigaste handelsvaror under flera sekel.

 

JÄTTURN

Efter Ulfshyttan kör ut mot väg 60 och naturreservatet Jätturn.
Den märkliga sjön Jätturn liknar en stor krater djupt nedsänkt i terrängen och omgiven av urskogsartad granskog. Mycket naturskön och trolsk plats med en idyllisk rastplats. Här finns även en roddbåt som tar dig till en grotta mittemot. Ro genom den trånga öppningen in i den 3 meter djupa grottan. Dagsljuset strilar in genom ett hål i taket. Otroligt sevärd! Det finns även en grillplats vid sjön, det kan vara skönt med en paus då det inte är helt lätt att ta sig ner till sjön.

Vägbeskrivning
Naturreservatet Jätturn ligger 15 km norr om Ludvika, 2 km öst om riksväg 60 och en gångstig från parkeringen vid riksvägen på kanske några kilometer. Resande från Borlänge måste köra förbi och vända ett par km söderut då vägen har mitträcke.

 juni-2010-jatturn.jpgjuni-2010-silvbergs-kyrka.jpg

SILVBERGS ÅTTAKANTIGA KYRKA

Vägbeskrivning: kör norrut mot sjön Grängen och orten Silvberg.
Den åttakantiga kyrkan från 1834 ligger i mycket vackra omgivningar vid sjön. Ta gärna en promenad vid Grängens strand och upplev de rofulla omgivningarna. 

GRÄNGSHAMMAR

En av Dalarnas vackraste bruksmiljöer med byggnader av Olof Forsgren murade i slaggflis. Kolhusruinen står magnifikt i frodig grönska, invid forsande vatten. Det gamla smedjan har vissa byggnader bevarade.
2 mil söder om Borlänge i Silvbergs socken.