MIDSOMMAR I DALARNA

midsommar-1.jpgmidsommar-3.jpg

För dig som är i Dalarna vid midsommar kan jag starkt rekommendera Midsommartravet på Rättviks travbana dagen innan. Det är en rolig tradition och en riktig folkfest om det är vackert väder. Första start är klockan 20 på kvällen och sista en bit efter midnatt.

Självaste midsommar är ett mycket stort evenemang i Dalarna, det är det nog inte många som missat. För den som vill går det att fira midsommar i två veckor och flera gånger varje dag. Det största firandet går av stapeln i Sammilsgropen i Leksand och mycket populärt är även midsommarfirandet i Torsång med sina båtar och glittrande vatten men det mest genuina firande finner du i småbyarna. 

På Gammelgården i Rättvik finns också ett mycket trevligt midsommarfirande. Här börjar firandet med en procession som går från Rättviks centrum (Enåbron) ut till Gammelgården. Är du "sockenklädd man" kan du eventuellt få delta i det vanskliga jobbet att resa midsommarstången.

Efter dans kring stången spelas det även upp till dans i logen. Här gäller det att ha polerat sina kunskaper i hambo och schottis eller ha kalla nerver när man dansar bland alla duktiga folkdansare. Våga tidigt, vänta inte... det finns även vals och det är ingen som höjer ögonbrynen om du dansar fel. 
Inträde 50-60 kr men i gengäld är serveringen mycket prisvärd och god!

MIDSOMMARFIRANDE 2013 

 
 

BILDER FRÅN MIDSOMMAR I DALARNA

 

midsommar-5.jpgmidsommar-2.jpg

Sommaren 2009 var första gången jag firade midsommar i Dalarna.
Det blev inte sista gången för trots regnet älskade jag varje minut.
Jag som likt Ior förr alltid sagt: - Jag tycker inte om midsommar.

En midsommar för mig börjar gärna på Rättvikstravet, kvällen innan.
Jag har inga bilder på det för här var vädergudarna upptagna med att hälla hinkar över oss. Vi var upptagna med att hålla filten över oss och samtidigt försöka heja fram vår häst Isak CD från Dalastallet.
Bilderna är tagna på Rättviks Gammelgård och regnet hade nådigt slutat ett tag.
Jag tycker ofta jag har tur med vädret, men det beror på hur man ser det såklart.

På bilderna ser ni processionen som gått från Rättviks centrum till Gammelgården.
Det spelades upp till dans efter att stången hade rests. Inget modernt direkt men vi försökte oss på en vals trots alla duktiga folkdansare som virvlade runt oss. Nästa gång går vi en snabbkurs i hambo och schottis...

Jag trodde det kanske skulle kännas som ett spektakel med midsommarfirande i Dalarna men så var det INTE. Inte på Rättviks Gammelgård i alla fall. Här kände vi oss snarare som mycket välkomna gäster. Gammelgården serverade korv, tunnbrödsrullar, en underbar ekologisk jordgubbspaj (tror jag att det var), kaffe, läsk mm. Gott och billigt- Det kändes också väldigt trevligt och välkomnande!

midsommar-4.jpgmidsommar-6.jpg