DEL 2. KARLSHAMN, RONNEBY OCH KARLSKRONA

Dag 3. 

Välkommen till Reseglimtar och vår resa kors och tvärs Blekinge
Vi har nu kommit till reseguiden Med lupp i Södra Dalarna del två.

Blekinge var huvudsakligen danskt under medeltiden. Trots strider mellan Sverige och Danmark under 1500-talet blomstrade bondehandeln över gränsen. När Gustav Vasa ingrep mot handeln utbröt protester i form av Dackefejden. Blekinge tillföll Sverige igen i Roskildefreden 1658.

Tillbaka till första delen

 

Hemsjö-Karlshamn-Ronneby

Idag beger vi oss iväg för att utforska de två städerna Karlshamn och Ronneby. 

MÖRRUMSÅN
Mörrumsån, Blekinges största å, är Sveriges mest berömda laxvatten och en stor turistattraktion.
Kungsforsen ligger mitt i centrala Mörrum i närheten av Laxens Hus. Den som vill fiska eller besöka laxens hus kan få mer info här.
Dagens val är mindre känd. 2 mil norr om utloppet ligger Hemsjö. Här rinner Mörrumsån fram genom en sprickdal med branta, skogsklädda bergssidor. En gammal stenbro leder över ån och vi följer den ålderdomliga vägen längs östra stranden genom vacker natur till Åkeholm. Vägen passerar Knaggelid med klippstup och vild natur. En stig leder upp till en fin utsiktsplats.
Läs mer

Vägbeskrivning: Sväng av mot Mörrum 5 km väster om Karlshamn. Hemsjö ligger 17 km NV om Karlshamn, längs väg 126.

KARLSHAMN
Tidigt en viktig handelsplats för västra Blekinge och södra Småland. Staden fick stadsrättigheter 1664, först under namnet Bodekull som betydde ”fiskebodarna vid kullen”. Två år senare bytte staden namn till Karlshamn efter Karl X Gustav. Det stramt utformade rutnätsplanet är i renässansstil med breda gator och fina trähus. Kungen ville göra Karlshamn till ett stort handelscentrum med örlogshamn och varv men örlogsbasen placerades i Karlskrona.

HISTORIK
Redan innan Blekinge blev Svenskt 1658 var Bodekull exporthamn för de småländska järnbruken.
Vägen från Växjö till Karlshamn, via Huseby, anlades för dess transporter och kallades Holländarvägen efter herren på Huseby, holländskfödde Arnold de Rees.

Nedför Holländarvägen vandrade tusentals svenskar för att ta båten till Amerika från Karlshamn. På en kulle i parken vid Näsviken står Utvandrarmonumentet, till minne av den stora emigrationen.

SEVÄRDHETER
Det Asschierska huset, på Stortorget, är ett fint exempel på de riktigt gamla husen från 1600-talet. Huset uppfördes i korsvirke som rådhus 1682 men här fanns även stadens häkte och stadskällaren. 1814 flyttade rådhuset till andra lokaler på den södra sidan av torget.
Ligger i hörnet Christopher Schrödersgatan/Drottninggatan.

I närheten av det Asschierska huset ligger Karl Gustavs kyrka i karolinsk stil, troligen ritad av Erik Dahlbergh. I Kulturkvarteret finns flera vackra trähus bevarade som visar den gamla stadskulturen.

Skottbergska gården är en gammal köpmansgård från 1700-talet. I källaren finns en handelsbod från gustaviansk tid och på botten- och övervåning finner vi köpmannabostäder från 1700-talet. Även bodar, magasin och stall är bevarade från denna tid.

1763 ödelade en brand en stor del av bebyggelsen i Karlshamn. Flera av de nya husen, som Smithska huset, uppfördes därför i sten. Här finns numera Stadsmuséet. Holländarehuset från 1600-talet var förr packhus och som namnet antyder samlingsplats för de holländska köpmännen. I ett angränsande magasin finns även punschmuséet som visar hur tillverkningen gick till på 1800-talet. Carlshamns flaggpunsch tillverkas däremot inte här utan i Åbo...

De kvarter vi numera kallar Kulturkvarteren sågs säkerligen förr som ett syndens näste. Det Smithska huset uppfördes också av O G Berg som hade stadens största tobaksmanufaktur. I kvarteren
tillverkades även brännvin, punsch, och snus. Under en tid fanns här även ett tryckeri som var Sveriges största kortspelsproducent i början av 1800-talet.

Nedanför Kyrkgatan gick utvandrarna på sin väg mot "Nya Sverige" och i ett grått hus logerade Karl-Oskar och Kristina sista natten i Sverige. I hamnkvarteret möter historien nutiden. Här finns Axel Olssons berömda staty av Karl-Oskar och Kristina vid stranden i hamnparken vid Näsviken men här finns även Blekinge tekniska högskola. Närmare centrum ligger en 300 år gammal liten fiskestuga.

I hamnen ligger även Frisholmen vid inloppet till hamnen med befästningsön Kastellet som började byggas 1675. Kastellet nås sommartid med båt från Skärgårdsterminalen mellan kl 13-17.

Vi beger oss vidare till Ronneby och kvällens övernattning alldeles intill Brunnsparken.

RONNEBY BRUNN
1705 upptäcktes den vattenåder som gjorde Ronneby känt som kurort.
Faktorismeden Nils Åkesson hade tidigare besökt Medevi brunn för att kurera sig. Han tyckte att jordarten vid västra stranden söder om staden påminde om den i Medevi. Vattnet både liknade och smakade som det berömda Medevivattnet och det konstaterades att det var en stark "surbrunn".

Populariteten för hälsobrunnen har varierat under tiderna. Brunnen fick en nytändning 1870 när ett kallbadhus byggdes på Karön. Ronneby Brunn var under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal Sveriges mest besökta kurort. Det fantastiska brunnshotellet, Sveriges största träbyggnad, brann tyvärr ner 1959. Idag är anläggningen en konferens-, hotell- och spaanläggning som är mycket populär.

Brunnsparken i Ronneby är en av Sveriges vackraste parker med den Japanska trädgården och Doftträdgården som små oaser. I Brunnshallarna finner vi en loppmarknad varje Söndag.

Ronneby Brunn

Vandrarhem Villa Nora
Vandrarhem Villa Nora ligger alldeles intill Brunnsparken i Ronneby i en charmig gul sekelskiftesvilla.
Vägbeskrivning: Kör mot Ronneby Brunnspark på Reddvägen, passera Brunnsområdet och kör in till höger på Norra Rönningevägen 3. Villan är det andra huset till vänster.
Norra Rönningevägen 3
Tel: 0457-31404
Mob: 076-1452388
E-mail: villanora@telia.com

 

Dag 4 

Etapp 3
Ronneby-Karlskrona

Ta gärna en morgonpromenad i Brunnsparken som start för en härlig dag. På Söndagar är det loppis i de gamla Brunnshallarna.

RONNEBY
Ronneby har anor från 1300-talet och var under hela den danska tiden Blekinges största köpstad. Framför allt viktig som utskeppningshamn för skogs- och lantbruksprodukter från det svenska Värend, södra Småland. Denna handel ogillades av Gustav Vasa och hans söner, som hellre gynnade det svenska Kalmar. Erik XIV lät skoningslöst förstöra Ronneby 1564 "Ronneby blodbad".

Det gick raskt utför med staden under 1600-talet och snart återstod bara en liten by. Vid två tillfällen tvångsförflyttades Ronnebyborna för att bygga upp två Blekingestäder, Kristantinopel och Karlskrona.
Under 1700-talet fick Ronneby en ny blomstringsepok, dels genom kurorten dels genom att järnvägen gav industrimöjligheter.

SEVÄRDHETER
Inte mycket av gamla Ronneby är bevarat men utgå från tågstationen till vänster, gå uppför backen och sedan vänster igen.
Heliga Kors Kyrka. Äldsta delarna från 1100-talet, kalkmålningar av renässans-karaktär från 1400- och 1500-talen. På korets södervägg finns motivet "Dödsdansen" från 1580-talet. Altare och predikstol i barock, 1600-talet. Predikstol och bänkinredningar exempel på dansk träsniderikonst från Kristian IV:s tid. I kyrkans ekdörr kan man fortfarande se spår efter "Ronneby Blodbad"

 

Karlskrona